xcounter
#

Помічник для F-35 створюється у США: як він допоможе винищувачу п’ятого покоління

6269
Помічник для F-35 створюється у США: як він допоможе винищувачу п’ятого покоління

Одноразовий безпілотник дешевше двох мільйонів доларів, що буде літати разом з F-35

Компанія Lockheed Martin невдовзі планує розпочати льотні випробування свого безпілотного літального апарату Speed Racer. Про це повідомляє видання Air Force Magazine із посиланням на представника компанії Skunk Works (один з підрозділів Lockheed Martin) Джона Кларка.

Випробування відбудуться у рамках створення одноразового модульного багатоцільового літального апарату, який буде літати разом з винищувачем п’ятого покоління F-35 та коштуватиме менш як 2 млн доларів за одиницю.

Читайте також: У F-35 знову знайшли "проблему": наскільки вона серйозна та до чого тут Китай

Основу цієї програми під назвою "Проект Carrera" становлять різні допоміжні технології, на дослідження яких виділено 100 млн доларів – це штучний інтелект, автономія, низьковитратне виробництво тощо.

Ціль програми – створити одноразовий безпілотник, який міг би виконувати задачі зондування, радіоелектронної боротьби чи інші місії, а також використовуватися як "приманка".

З усієї суми, виділеної на програму, 20 млн доларів були спрямовані на об’єднання пілотованих та безпілотних систем, зокрема датчики, виробничі процеси, цифрова інженерія, модульне корисне навантаження, технології "стелс" тощо. Ще 42 млн – на штучний інтелект, відкриті архітектури тощо, водночас 38 млн – на проведення спільних операцій у всіх областях.

MQ-28 Ghost Bat
MQ-28 Ghost Bat

Необхідність появи такої системи для винищувача F-35 Кларк пояснює тим, що безпілотники, які називають "веденими" і концептуально стануть "напарниками" для винищувача п’ятого покоління (на кшталт MQ-28 Ghost Bat), по-перше, будуть літати поруч з винищувачем і не зможуть забезпечити значну експлуатаційну цінність, а, по-друге, будуть надто дорогими.

Водночас відносно дешевий одноразовий БПЛА зможе виконувати різні функції на значному віддаленні від винищувачів і будуть відносно недорогими.

Читайте також: Чи захопить F-35 Європу: майбутнє європейських літаків Rafale, Eurofighter, Gripen, перспективних FCAS та Tempest