xcounter
#

У F-35 знову знайшли "проблему": наскільки вона серйозна та до чого тут Китай

4089
У F-35 знову знайшли "проблему": наскільки вона серйозна та до чого тут Китай

Після історії з катапультою у F-35 знайшли новий "сюрприз"

Міністерство оборони США зупинило прийняття нових літаків F-35 після того, як виявило, що магніт, який використовується у двигунах винищувача п’ятого покоління, було виготовлено з несанкціонованого матеріалу з Китаю – про це повідомляє видання Reuters з посиланням на офіційного представника Пентагона Рассела Гомаре.

F-35
Винищувач F-35, фото ілюстративне

Так, розслідування щодо винищувачів F-35, яке почалося ще у середині серпня цього року, довело, що сплав у мастильній помпі двигуна не відповідає законам США про закупівлі, які забороняють несанкціоновані китайські вироби.

Читайте також: Чи захопить F-35 Європу: майбутнє європейських літаків Rafale, Eurofighter, Gripen, перспективних FCAS та Tempest

Водночас Гомаре зауважив, що магніт "не передає інформацію та не завдає шкоди літакам" і відповідно ніяких ризиків у використанні двигунів з цим магнітом немає.

f-135 двигун f-35
Двигун F-135 під час випробувань, фото ілюстративне

Разом з тим, у Lockheed Martin заявили, що "проблема пов’язана з магнітом турбомашини F-35 виробництва Honeywell, який містить сплав кобальту та самарію". У Honeywell заявили, що "надають перевагу постачанню високоякісної продукції, яка відповідає всім вимогам контрактів з замовниками чи перевищує їх".

Зрештою, у заяві Об’єднаного офісу програми F-35 заявили, що у майбутньому будуть використовувати альтернативне джерело сплаву. Загалом на цьому винищувачі також є й інші магніти китайського виробництва, які отримали необхідні дозволи від чиновників Пентагону.

Читайте також: Коли БПЛА за ціною F-35 – це вже занадто: у США шукають безпілотник у пару до літака шостого покоління