xcounter
#

Коли БПЛА за ціною F-35 – це вже занадто: у США шукають безпілотник у пару до літака шостого покоління

16964
MQ-28 Ghost Bat​
MQ-28 Ghost Bat​

У США шукають собі БПЛА, який буде допомагати майбутньому винищувачу "розривати повітря"

Повітряні сили США можуть закупити австралійський безпілотник у рамках програми створення свого винищувача наступного покоління NGAD. Про це йдеться у матеріалі видання The War Zone.

Так, міністр ПС США Френ Кендалл підтвердив, що служба наразі веде "попередні перемовини" щодо закупівлі безпілотника MQ-28 Ghost Bat як веденого для винищувача наступного покоління NGAD.

Читайте також: Десятки F-22 "на пенсії" і безпілотний літак для NGAD: Повітряні сили США обирають розробки майбутнього

На думку Кендалла, MQ-28 може стати "механізмом зниження ризиків" у рамках зусиль з розвитку можливостей безпілотників для NGAD. Ймовірно, MQ-28 може бути також дешевшим варіантом, оскільки раніше Кендалл зауважував, що ведений для NGAD буде коштувати щонайменше як винищувач F-35 – тобто десятки мільйонів доларів.

Кендалл натякнув, що для США, ймовірно, буде створена якась модифікація австралійського БПЛА, однак наразі подробиці цієї співпраці не розголошуються.

Безпілотник MQ-28 розроблявся для австралійських королівських ПС, перший політ БПЛА здійснив 27 лютого 2021 року, наразі випробування проходить другий прототип, а третій має приєднатися до програми льотних випробувань до кінця 2022 року.

mq-28
Перший MQ-28

В Австралії планують розпочати експлуатацію MQ-28 у 2024-2025 роках – він має "працювати в небі" разом з такими пілотованими бойовими літаками, як F-35, F-18, літаком EA-18G Growler, та виконувати бойові, розвідувальні та спостережні місії.

Безпілотник MQ-28 також може взяти на себе функції "захисника" для цінних бортових засобів, таких як заправники КС-30 і літаки ДРЛВ E-7 Wedgetail.

Читайте також: На підприємстві Lockheed Martin "засвітився" цікавий об’єкт: його пов’язують з секретним винищувачем NGAD