xcounter
#

Фінляндія розпочала навчання повітряних сил з базування на автотрасах перед масштабними маневрами Ruska-22 (фото та відео)

F/A-18 стартує з автотраси (всі фото: Ilmavoimat)
F/A-18 стартує з автотраси (всі фото: Ilmavoimat)
3530

Фінляндія активно тренує пілотів та наземний персонал до умов реальної війни

Повітряні сили Фінляндії почали відпрацьовувати вкрай важливий елемент підтримання боєздатності своєї авіації - розосередження на запасні аеродроми на автошляхах.

Офіційна назва маневрів Baana-22, які передбачають відпрацювання підготовки з розгортання інженерно-тактичного забезпечення на трасах, підготовку наземного та льотного складу. До навчань залучені літаки F/A-18 та учбово-тренувальні Hawk та близько 200 осіб з яких 70 - резервісти.

Читайте також: Які проблеми можуть виникнути в армії РФ, якщо Путін накаже застосувати тактичну ядерну зброю

Для проведення тренувань була перекрита траса E75 поблизу міста Йоутса (Joutsa) у центральній частині країни. Для цього попередньо була проведена робота з розчищення узбіччя від зайвих перешкод.

Резервний аеродром на трасі
Резервний аеродром на трасі E75 (61°46'16.7"N 26°06'02.6"E)

Важливим елементом навчань є відпрацювання зльоту та посадки як у денний, так і у нічний час. А самі тренування, які розпочались 26 вересня, мають завершитись ввечері 29 вересня.

F/A-18 дорога
Те що F/A-18 палубний літак грає важливу роль у його експлуатації з автошляхів

Таким чином Фінляндія проводить активну підготовку льотного складу та наземного персоналу до реальних умов війни, де головною задачею перших хвилин війни буде саме розосередження літаків на резервні майданчики.

F/A-18 траса

Це навчання вкотре доводить, що експлуатація літаків з трас не є ексклюзивною особливістю лише певних типів винищувачів, таких як Gripen. До речі про реальні особливості його експлуатації з трас у Швеції підготовлено окремий детальний матеріал.

F/A-18 траса

Але навчання Baana-22, схоже, є лише елементом підготовки до більш масштабних навчань, які охоплять більшу частину країни та отримали назву Ruska-22. Вони мають розпочатися 3 жовтня та триватимуть п'ять діб. В них буде задіяно вже 3700 осіб, з яких 2400 резервісти.

Сценарій навчань, відповідно до повідомлення міноборони Фінляндії, передбачає розділення на дві "сторони", одна з яких буде відпрацювати заходи з протиповітряної оборони, а інша - з її прориву.

F/A-18 фінляндія
F/A-18 - основа повітряних сил Фінляндії

Нагадаємо, що повітряні сили Фінляндії, за Military Balance, налічують близько 2000 осіб регулярного складу, основною силою є дві 62 літака F/A-18C/D.

Але Гельсінкі вже прийняло рішення відносно їх заміни на 64 винищувачів F-35A Block 4. Вартість угоди, яка була укладена у лютому цього року, 8,4 мільярдів євро. Поставки перших F-35 для Фінляндії заплановані на 2026 рік, а виведення з експлуатації F/A-18 заплановано на 2030 рік.

Читайте також: У Пентагоні підтвердили: NASAMS ще не в Україні та назвали приблизні строки доставки