xcounter
#

Які проблеми можуть виникнути в армії РФ, якщо Путін накаже застосувати тактичну ядерну зброю

5690
Підготовка до стрільби з рашистського ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
Підготовка до стрільби з рашистського ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

За "секретністю" ядерного арсеналу Кремля може ховатись одразу комплекс проблем, які можуть тягнутись ще з часів СРСР. Що це саме за проблеми – розмірковуємо в матеріалі, що нижче

У нашому суспільстві уже є така думка щодо "ядерної загрози" від РФ – так, Путін цілком може дати команду на застосування як мінімум тактичної ядерної зброї, але ця команда може не бути виконана, бо "ланцюжок виконавців посиплеться". А от які це можуть бути проблеми?

Зможемо зрозуміти, якщо наприклад прочитаємо публікацію ось за цим посиланням. Так, там мова про часи Радянського Союзу зразка 1980-х років. Але в цьому якраз і "сіль" - тоді Кремль мав на порядки більші ресурси для утримання своєї військової машини. І навіть за таких умов мав місце настільки зашкалюючий рівень "головотяпства", який міг завадити Радянському Союзу в принципі застосувати тактичну ядерну зброю у випадку "великої війни" проти НАТО. Що уже казати про сучасну РФ, де ресурсів на порядки менше, а одичалість на всіх рівнях росте з кожним днем.

Читайте також: Компанія зі Швеції допомагала Кремлю утримувати ядерний потенціал РФ
Підготовка до стрільби з рашистського ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку – виявляється, що СРСР був нездатним забезпечити однаковий технічний рівень на всіх сховищах ядерної зброї, зокрема в плані температурного режиму.

Автор публікації наводив таку пропорцію – наприклад, на території України за радянських часів було 38 сховищ ядерної зброї, частина з яких були повноцінними індустріальними об’єктами, а частина – буквально погребами, адаптована для зберігання "спец-БЧ" для ОТРК "Луна" та "Ельбрус". Навряд чи в путінської РФ ситуація зараз краще. А це важливо по такій причині - якщо ядерний боєзаряд зберігати не в належних умовах, в "годину Х" він може просто не вибухнути. Відповідно, взагалі "відвалюється" сенс у володінні "червоною кнопкою".

Тим більш, що "технологічний процес" передбачався так – спочатку ядерна боєголовка "виймається" зі складу, потім на "спецтранспорті" доставляється в місце дислокації тої чи іншої ракетної бригади, і уже "на місці" "прикручується" до ракети.

РФ продовжує зберігати "завісу секретності" над своєю інфраструктурою зберігання ядерної зброї, фото ілюстративне

Наступний нюанс – виявляється, навіть за часів СРСР керівництво збройних сил було не в курсі процедури, як саме має відбуватись застосування тактичної ядерної зброї. Наприклад, процедура передбачала, що тактичну ядерну боєголовку можна "вийняти зі складу" для подальшого застосування лише за письмовим наказом начальника Генштабу ЗС Радянського Союзу. І далі прозвучить неймовірно, але навіть не всі радянські начальники Генштабу були в курсі цього "бюрократичного нюансу". Тому дуже "дивувались", чому під час навчань їх підлеглі не виконували усі вказівки "розчехлити ядерну бомбу".

Не можемо стверджувати, що в сучасній РФ військові взагалі зважають на "процедурні моменти". Але рашисти дуже люблять за допомогою матюків з’ясовувати між собою "хто кому начальник". Тому не можемо виключати момент, що наказ застосувати тактичну ядерну зброю може "втонути" в багатоповерховому матюччі керівництва армії РФ на усіх рівнях керівництва.

Маневри ракетних військ стратегічного призначення ЗС РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Мабуть, найцікавіше в цій історії – засоби доставки тактичних ядерних боєзарядів в стройові ракетні бригади, перед безпосереднім застосуванням.

Радянська армія мала в своєму розпорядженні доволі широкий арсенал такого роду транспорту: вагони спеціального призначення типів В-60 та ВГ-124, що були замасковані під "поштові вагони" та "вагони-рефрижератори", та адаптовані для перестановки на колію 1435 мм; автомобілі-сховища типу 9Ф223, ззовні схожі на стандартні армійські кунги, але насправді адаптовані для зберігання та перевезення ядерних боєприпасів; також не виключався варіант із "швидкісною" доставкою "спец-БЧ" на гвинтокрилі типу Ми-8 (хоча навряд чи це відпрацьовувалось в реальності).

Колонна машин типу 9Ф223 на марші, архівне фото з відкритих джерел

Але - виявляється, що навіть за часів СРСР "профукати" машину 9Ф223 було справою звичною. Та й сучасна армія РФ не відрізняється "особливою культурою" обслуговування свого парку автотехніки всіх типів. А фото з відкритих джерел якби натякають, що сучасна Росія "списала" для використання в цивільному транспорті більшість, якщо не всі свої "спецвагони" типів В-60 та ВГ-124.

У відкритих джерелах нема згадки про те, що сучасна РФ за останні 20 років бодай раз проводила відпрацювання по застосуванню тактичної ядерної зброї, із усім циклом – "виймання" зі складу та доставка в пункт дислокації ракетної бригади. Аналогічно тому, як СРСР проводив подібну перевірку в 1981 році під кодовою назвою "Уран-81".

Спецвагон для перевезення ядерної зброї типу В-60, "списаний" для використання в цивільному транспорті, фото з відкритих джерел

Тому ми не стверджуємо, що Путін та РФ взагалі не здатні застосувати тактичну ядерну зброю проти України. Ми лише моделюємо проблеми, з якими можуть зіткнутись орки, якщо команда на застосування ЯЗ проти України таки буде дана.

Читайте також: Росіяни "стукнули" в ДТП рідкісну машину до ракетного комплексу "Тополь" (фото)