xcounter
#

Росіяни "стукнули" в ДТП рідкісну машину до ракетного комплексу "Тополь" (фото)

74770
Машина під індексом 15Т382 до ракетного комплексу "Тополь", ілюстративне фото з відкритих джерел
Машина під індексом 15Т382 до ракетного комплексу "Тополь", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ця машина має бути одночасно тренажером, евакуаційним транспортом та цистерною для доставки води чи пального

У відкритому доступі з’явилось фото, яке вказує – рашисти під час ДТП пошкодили машину, що схожа на мобільну пускову установку для міжконтинентальної балістичної ракети типу "Тополь". Якщо почати вглядатись уважно, то можна побачити, що ця машина також має спільні риси з пусковою установкою радянського комплексу середньої дальності РСД-10 "Пионер".

Але насправді у цьому епізоді росіяни "стукнули" машину під індексом 15Т382 на шасі МАЗ-7917, що за часів СРСР вироблялась як допоміжний агрегат до ракетного комплексу "Тополь".

Читайте також: Що може знищити російський комплекс "Тополь-М" та чи вдасться ПРО США перехопити випущені з нього ракети

Скільки машин під індексом 15Т382 було вироблено за радянських часів, і скільки зараз таких агрегатів зараз має армія РФ – точних даних нема. Але тут цікавіше зовсім інше – що в одному машину 15Т382 "втиснули" одразу декілька функцій.

Для початку, машина 15Т382 на базі МАЗ-7917 була створена як тренажер для навчання розрахунків, що далі мали служити на реальних пускових МБР "Тополь". Але згодом для 15Т382 "додалась" нова задача – виконувати роль ремонтно-евакуаційних машин для самохідних пускових установок (СПУ) ракет "Тополь".

Машина під індексом 15Т382 до ракетного комплексу "Тополь", ілюстративне фото з відкритих джерел

За образом та подобою реальної СПУ, конструктори 15Т382 вмістили зверху шасі МАЗ-7917 "трубу", схожу на реальну пускову установку. Щоб імітувати масу реальної пускової установки, така цистерна могла заповнюватись піском чи водою. Але згодом рашисти "увімкнули смєкалочку" та почали застосовувати 15Т382 в "нештатній" ролі паливозаправника для самохідних пускових установок МБР "Тополь". На виході росіяни отримали машину, яка не може виконувати якісно жодну свою функцію.

Але схоже, що такий "експірієнс" військовим РФ "зайшов на ура". Інакше б вони не стали виготовляти подібні машини для забезпечення своїх новітніх РС-24 "Ярс"

.

Імітатор пускової установки МБР РС-24 "Ярс" стоїть в "корці", Москва зразка 2019 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Іранські дрони в обмін на Су-35: наскільки реальна така угода для РФ і кому вона загрожує більше