xcounter
#

У пошуках F-16: у Варшаві розмірковують де взяті додаткові винищувачі, але схоже навіть варіантів немає

F-16 (всі фото DoD US)
F-16 (всі фото DoD US)
11867

Відповідь на питання скільки чекати на F-16 може виявитись вкрай болісною

У польському парламентському комітеті з оборони готують план зі збільшення кількості F-16, які у кількості 48 одиниць зведених у три ескадрильї складають основу польських повітряних сил. Таке посилення цілком вкладається у наймасштабнішу програму не просто переозброєння, а перетворення Війська Польського на найпотужнішу армію НАТО у Європі вже на рівні 2025 року.

І додаткові літаки мають фактично находити паралельно з 32 одиницями F-35 та 48 корейськими FA-50, на додачу з програмою модернізації наявних F-16 Block 52+ до версії V Block 72. Але проблема в тому, що знайти зараз F-16 фактично неможливо й всі замовлення розписані на роки вперед, пише польське видання Defense24.

Читайте також: У РФ хочуть повернути сталінські "шарашки" для вчених та конструкторів під назвою "КБ мобілізаційного типу"
F-16

Формально є лише два джерела отримання F-16: замовити нові, або закупити бувші у використанні. Останній варіант, на фоні ситуації, коли зброя різко знадобилась усім - вкрай складний. Для початку США замінює F-16 у значно меншу темпі, ніж розраховувалось через нестачу F-35. Більше того, реальний стан машин під списання дозволяє їх, як пише видання, у кращому випадку використовувати у ролі мішеней QF-16.

По-друге, навіть на бувші у використанні F-16, які знімають з озброєння інші країни вже сформувалась черга. Наприклад норвезькі винищувачі, які Осло також замінює на F-35, вже "застовпила" за собою Румунія". Ситуацію ускладнила й Данія, яка вирішила відтермінувати строки списання F-16. Умовно на ринку ще залишаються "умовні" ізраїльські F-16 Barak, які відповідають рівню F-16C/D, але декілька років тому закупівля Хорватією 12 літаків зірвалось нібито через позицію США.

F-16 ізраїль

Водночас міноборони Польщі у 2016 році провело детальний аналіз порівняння витрат на закупівлю нових машин та бувших у використанні з їх подальшим ремонтом та модернізацією й прийшло до висновку, що нові літаки вигідніші. Але проблема в тому, що й закупити зараз F-16 на умовах постачання у адекватні строки - неможливо.

Через коронокризу, яка збіглась з перенесенням виробничої лінії F-16 з Техасу до Південної Кароліни черга на F-16 зараз виглядає наступним чином:

  • Бахрейн: 19 одиниць
  • Словаччина: 14 одиниць
  • Болгарія: 8 одиниць і ще 8 у планах
  • Тайвань: 66 одиниць шляхом модернізації наявних F-16A/B до F-16V
  • Марокко: 25 одиниць

На додачу до цього розмірковують над закупівлю у Йорданії, а також Туреччині. Відносно Анкари, то мова йде про замовлення на ще 40 літаків. Тобто загалом від 132 законтрактованих машин до понад 180 у перспективі. При цьому строки виконання замовлення для Болгарії вже здвинулись з 2023 року на "не раніше 2025 року", а ще додаткових восьми F-16 десь після 2027 року. І в цих умовах можливий польській контракт означає очікування машин на рівні початку 2030-х років.

F-16
І ця ситуація ще раз говорить про загрозутенденції в оборонці дефіциту озброєння на десятиріччя - стає реальністю.
Читайте також: Британська розвідка підтвердила розміщення під Мінськом МиГ-31К з ракетами "Кинжал"