xcounter
#

У країнах НАТО почали переносити строки списання озброєння: як це вплине на Україну

Данія бере активну участь у загальні ППО Альянсу у Європі
Данія бере активну участь у загальні ППО Альянсу у Європі
4543

Данія вирішила відкласти списання своїх F-16 заради посилення обороноздатності, що може бути початком сталої тенденції в інших країнах Альянсу

Країни Альянсу починають зміщувати вправо строки експлуатації озброєння з метою посилення обороноздатності. "Перша ластівка" цього процесу - Данія, яка вирішила залишити у строю свої F-16AM на додаткові три роки, попри наміри замінити їх на F-35, які були замовлені у 2016 році.

Завдяки закупівлі 27 винищувачів п'ятого покоління Копенгаген планував списати до 2024 всі свої 44 одиниці F-16 до 2024 року (за даними Military Balance з них лише 30 у строю), але прийняв рішення перенести цей строк до 2027 року. Для підтримання наявних F-16 у строю планується виділити 156 млн доларів.

Читайте також: РФ хоче створити ядерний "плацдарм" в Білорусі
F-16 данія
F-16 королівських військово-повітряних сил Данії

"Оборона території НАТО на сході є більш важливою, ніж будь-коли в новітній історії. Ось чому ми розширюємо бойові можливості F-16, тоді як нові літаки F-35 запроваджуються поетапно", - заявив міністр оборони Данії Мортен Бодсков, додавши, що агресія Путіна в Україні змінила Європу та загрози для неї, цитує його слова Reuters.

Цілком вірогідно, що таке рішення є дійсно "першою ластівкою" процесу нарощування обороноздатності і буде спостерігатися у багатьох інших країнах НАТО, які планували переозброєння. Особливо це буде відчутно в авіації, бо якраз зараз країни Альянсу переходять з винищувачів четвертого покоління на F-35.

F-35
F-35 має стати одним з основних літаків Альянсу

Зокрема окрім Данії, ці машини замовлені та очікується лише у Європі: Бельгією, Фінляндією, Італією, Нідерландами, Норвегією, Польщею, Великобританією. Для всіх цих країн виконання замовлення, максимум, знаходиться на стадії виконання, а у більшості країни взагалі лише чекають на перші борти.

Водночас для Збройних Сил України одним зі шляхів переходу на західні літаки розглядалось отримання вживаних бортів, які все одно знімались з озброєння. Звісно після ремонту та продовження льотного ресурсу на мінімально необхідний термін. Але тепер навіть такі машини залишаються в активі країн Альянсу на значно більші строки.

Читайте також: Дальність стрільби французьких САУ CAESEAR можна підвищити аж до 70 кілометрів