xcounter
#

Франція оцінила досвід ЗСУ та зрозуміла, що снаряди та CAESAR треба виготовляти в рази швидше

6068
САУ CAESAR в строю ЗСУ, літо 2022 року, фото з відкритих джерел
САУ CAESAR в строю ЗСУ, літо 2022 року, фото з відкритих джерел

В посиленні оборони Париж робить ставку на дві речі – спрощення бюрократії для ОПК та імпортозаміщення

Країни НАТО зараз посилено переосмислюють досвід війни РФ проти України, зокрема – в плані накопичення запасів озброєнь та боєприпасів. Що в свою чергу стимулює провідні країни Заходу збільшувати затрати на розвиток армії та оборонно-промислового комплексу.

Зокрема, як пише польський портал Defence24, минулого тижня міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорно заявив, що "країна не перебуває в стані війни, але має до неї готуватись". І навіть якщо зараз Париж може опертись на підтримку своїх союзників по НАТО, то все рівно має розраховувати в першу чергу на власні сили.

Читайте також: Гарантії безпеки для України, або чи зможе армія Франції "потягнути" війну проти Росії
Французьке військо на маневрах, фото ілюстративне

Лекорно також проголосив, що Франція зараз починає "економічну мобілізацію", і цей процес має відбуватись за наступними векторами. Міноборони Франції має оцінити актуальну потребу армії в запасах озброєння, та визначити "слабкі місця" в технічному оснащенні (як наприклад, кількість реально боєготових літаків).

Водночас – потрібно з’ясувати, від імпорту яких саме критичних елементів залежить французький ОПК; прорахувати, чи можливе тут імпортозаміщення; і як логічний фінал зусиль – прискорити виробничий цикл боєприпасів та озброєння, за лозунгом "виробляти швидше та більше".

Лінія виробництва літаків Rafale, фото - Dassault Aviation

Французький уряд уже "влив" додатково 3 мільярди євро на розвиток національного ОПК в рамках "Закону про оборонне програмування". А тепер – хоче влити ще від 3 до 6 мільярдів євро на збільшення обсягів і темпів виробництва боєприпасів.

Лекорно уже озвучив чіткий критерій, що зокрема цикл виробництва "від замовлення до поставки у війська" для 155-мм снарядів має скоротитись від 9 до 3 місяців, для САУ CAESAR – від 30 до 24 місяців. Як конкретніше досягти такої мети, Генеральний штаб ЗС Франції, Головне управління озброєнь та представники французького ОПК мають обговорити на окремій зустрічі у жовтні. Тоді ж планується проробити й концепцію "промислового резерву" - резерву потужностей, який може бути використаний для швидкого нарощення виробництва зброї й боєприпасів, у випадку необхідності.

Французьке військо на маневрах, фото ілюстративне

Окрім "економічних" та "адміністративних" заходів, Лекорно також говорив й про бюрократію. Наприклад – що для ОПК спростять адміністративні процедури, щоб підвищити якість виробництва. І що армія Франції почне виписувати менш "деталізовані" технічні умови до продукції, щоб прискорити цикл "розробка-виробництво".

Як окремо підкреслюють автори Defence24, уряд Франції зараз опинився в дилемі "оборона чи вода". Бо з однієї сторони, особливо цього літа через засуху агровиробники та енергокомпанії Франції відчували гострий дефіцит води, що заважало нормальній роботі. З іншої сторони, якщо французи не інвестуватимуть в оборону, то ризикують втратити буквально все через власну неготовність відбити вторгнення агресора. Навіть якщо це поки "гіпотетична" загроза.

Французький танк Leclerc на технічному обслуговуванні, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США планують збільшити у 2-3 рази виробництво критичних зразків озброєння: скільки часу на це потрібно