xcounter
#

США планують збільшити у 2-3 рази виробництво критичних зразків озброєння: скільки часу на це потрібно

США планує збільшити виробництво 155-мм втричі
США планує збільшити виробництво 155-мм втричі
15911

Зараз у США та на Заході в цілому розширюється виробництво зброї, питання лише у швидкості "розкручування маховика"

Те що деякі країни не були готові до повномасштабної війни, тим паче до затяжної, не є секретом в принципі. Цілий ряд європейських країн-членів НАТО продемонстрували, що не мають ані значних запасів озброєння, ані виробничих протяжностей для швидкого посилення.

Але справа в тому, що це деякою мірою торкнулось і США. Американське видання Defense One опублікувало доволі цікаву публікацію відносно планів Пентагону щодо розширення озброєння, яке відноситься до критичного - артилерійських боєприпасів, ракет GMLRS для HIMARS, ПЗРК та ПТРК. Тобто саме тих, які стали основою постійної підтримки України.

Читайте також: Поки без ATACMS: чи є альтернативи американській далекобійній ракеті
155 мм снаряди
Війна проти РФ знову довела роль артилерії

Зокрема голова відділу закупівель армії США Дуг Буш (Doug Bush) повідомив, що зараз армійське командування за підтримки Конгресу працює над тим, щоб збільшити втричі виробництво 155-мм боєприпасів, а GMLRS - вдвічі. Цей рівень має бути досягнутий протягом найближчих декількох років, тобто до рівня умовного 2025 року.

Водночас, як підкреслив американський посадовець, це рішення є кроком на перспективу, виходячи з розуміння підтримки України, поповнення запасів та "створення умов для підтримки інших союзників".

Також він навів приклад часових меж збільшення виробництва. Наприклад зараз виробництво пускових HIMARS складає до п'яти одиниць на місяць (60 одиниць на рік). Для того, щоб збільшити його до восьми на місяць необхідно до року часу (96 одиниць на рік). Зазначимо, що цей приклад може бути показником реалістичності планів сухопутних сил США замовляти якраз до 96 одиниць HIMARS на рік та довести їх кількість у строю до 850 одиниць на рівень 2028 року.

HIMARS
HIMARS

"Іноді є обмеження, фізичні обмеження, коли ви можете заповнити виробничі потужності "заводу", довести їх до максимальної продуктивності, а потім, якщо ви хочете піднятися вище, ви будуєте інший "завод" або знаходите іншу компанію, яка робитиме те ж саме", - пояснив "на пальцях" Дуг Буш.

Також наводиться доволі цікава інформація відносно передачі США Україні 155-мм снарядів. Станом на 8 вересня американська сторона відправила 807 тисяч 155-мм боєприпасів. До цього також був опублікований темп виробництва артилерійських снарядів у цьому калібрі у США, за інформацією американських ЗМІ він становить 15 тисяч на місяць, або 180 тисяч на рік.

Аналогічні кроки здійснюються відносно GMLRS, яких за словами Голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі (Mark Milley), США передали "тисячі". А також ПТРК та ракет Javelin, яких, як пише видання, надано понад 8,5 тисяч.

Javelin
Javelin

З боку Defense Express зазначимо, що звісно мова йде про загальну кількість ракет та пускових, але і так це вражаюча кількість Javelin, передачу яких офіційно підтвердив Пентагон. У будь-якому випадку, для компенсації значної кількості переданих Javelin Конгрес вже виділив понад 1 млрд доларів. При цьому темп виробництва складає 1800 одиниць до кінця листопада 2026 року.

Нагадаємо, що аналогічні кроки вже були прийняті й відносно ПЗРК Stinger, відновлення виробництва якого взагалі зіткнулось з тим, що його прийшлось фактично перероблювати на нову елементну базу.

Саме тому США зараз активно працює з союзниками, стимулюючи їх до виробництва озброєння. Тобто над тим, щоб розширити максимальну "пропускну спроможність" оборонно-промислових комплексів.

виробництво зброї
Без розширення "точок виробництва" неможливо значно збільшити темпи

З боку Defense Express можливо зробити декілька висновків. По-перше, виробничі можливості США є одним з орієнтирів реальних можливостей РФ з виробництва озброєння, які, у будь-якому випадку, у Кремля значно менші.

По-друге, Пентагон вже займається тим, що розширює виробництво озброєння з опорою не тільки на американські виробничі потужності, а й можливості інших країн-союзниць. Тобто мова йде про значно ширші можливості ніж навіть гіпотетично мала РФ у перспективі без жодних санкцій.

По-третє, це загальний багаторічний тренд з посилення обороноздатності, бо масштабування виробництва означає стабільні контракти на роки вперед, якщо не десятиріччя. І мова буде йти не тільки про боєприпаси, ПТРК чи ПЗРК, а про всі види озброєння. І звісно він має торкатися України не тільки як споживача озброєння, а і як його виробника.

Читайте також: Україна може закупити "гібрид" PzH 2000 та бронемашини Boxer: скільки САУ отримаємо за 216 млн євро