xcounter
#

Ще одне джерело сотень одиниць БМП та танків у НАТО: яка країна зараз активно проводить переозброєння

Ще одне джерело сотень одиниць БМП та танків у НАТО: яка країна зараз активно проводить переозброєння
13984

Франція зараз знімає з озброєння колісні танки AMX-10RC та бронетранспортери VAB

Потреба у тисячах одиниць бронетехніки залишається вкрай нагальною для Збройних Сил України. Бо для відсічі агресії РФ військо потребує стабільного посилення західною технікою.

Водночас, навіть при добрій волі союзників, організувати таке постачання вкрай складно, бо всі країни на перше місце ставлять свою безпеку. Тому, як неодноразово писав Defense Express увагу можливо звертати на ті країни, які зараз проводять переозброєння. Як мінімум, у такому випадку це ніяким чином не позначиться на обороноздатності донора.

Читайте також: НАТО офіційно анонсувало масштабне переведення ЗСУ на озброєння Альянсу
бронетехніка франція
Україна потребує стабільного потоку важкої бронетехніки, а не тільки легких машин

І однією з таких країн може бути Франція. Справа в тому, що зараз країна проводить переозброєння сухопутних військ за програмою SCORPION (акронім від Synergie du CONtact Reinforced par la Versatility et l'InfovalorisatiON - Синергія з'єднань, посилена універсальністю та оцінкою даних).

У її межах замінюється одразу дві машини - колісних танків AMX-10RC та бронетранспортерів VAB. На заміну AMX-10RC приходить Jaguar, а VBMR Griffon замінює VAB. Водночас в армії Франції 245 одиниць застарілих колісних танків та понад 2000 старих БТРів.

AMX-10RC
AMX-10RC

Також треба нагадати, що у 2010-х роках Париж провів заміну гусеничних БМП AMX-10P на колісну бойову машину VBCI. Станом на 2010 рік у сухопутних військах знаходилось 600 одиниць таких БМП, але їхня подальша доля невідома.

AMX-10RC

З точки зору бойової ефективності, AMX-10RC, як розробку 70-х років, важко назвати сучасним озброєнням. Але це колісна машина с колісною формулою 6x6 оснащена 105-мм гарматою, що дозволяє їй боротися з легкою бронетехнікою противника.

Важливо те, що у 2010-х роках Nexter провів модернізацію парку цих машин. На них була встановлене додаткове бронювання, покращена підвіска та цифрові системи, а раніше вони були оснащені тепловізійними прицілами.

AMX-10RC
AMX-10RC

Щодо рівня бронювання, то декларується захист від 23-мм боєприпасів з 300 метрів у лобовій проекції. При вазі близько 17 тонн, за рухливість відповідає 250-сильний дизель, який дозволяє розвивати швидкість до 85 км/год.

Зазначимо, що на заміну AMX-10RC приходить EBRC Jaguar. Це також колісна машина з формулою 6x6, який озброєний 40-мм автоматичною гарматою та рівень бронювання STANAG lvl 4, тобто від 14,5 мм зі всіх сторін на відстані 200 метрів. 25-тонний Jaguar приводить у рух 500-сильний двигун, а максимальна швидкість складає 90 км/год.

EBRC Jaguar
EBRC Jaguar

VAB

VAB, як і AMX-10RC належить до покоління бронетехніки 70-х років. І він є класичним бронетранспортером НАТО того часу із єдиною задачею - транспортування бійців до поля бою. Для цього він оснащений лише кулеметом калібром до 12,7-мм та має виключно протикульне бронювання. Місткість VAB дозволяє йому перевозити до 10 осіб у десантному відділені.

Попри вагу у 14 тонн VAB створений на колісній базі 4х4. Він оснащений 320-сильним дизелем, який забезпечуєшвидкість до 110 км/год. Також машина може форсувати водні перешкоди вплав.

VAB
VAB

За час свого існування VAB декілька разів проходив через програми модернізації та капітального ремонту, включно із посиленням бронювання та встановлення бойових модулів, а також заміною трансмісії на автоматичну та посиленням гальм.

На заміну цій машині у Франції приходить VBMR Griffon. Він важить вже 24,5 т., побудований на шасі 6х6 та базово оснащується кулеметним бойовим модулем.

VBMR Griffon
VBMR Griffon

Звісно, назвати AMX-10RC та VAB ідеальними рішеннями для України вкрай складно. Ці машини хоч і проходили модернізацію, але старі за концептуальністю. Тим паче, що при активному застосуванні артилерії колісна техніка виводиться з ладу дуже швидко через вкрай вразливі колеса.

AMX-10RC

Але зараз Україна в такому стані, що більше значення може мати можливість отримання необхідної кількості бронетехніки взагалі, а вже на другому місці буде знаходитись її сучасність.

Читайте також: ЗСУ настільки інтенсивно стріляли з M777, що декілька десятків гаубиць уже на ремонті – The Washington Post