xcounter
#

Ізраїль отримає 25 винищувачів F-35 від США у вигляді допомоги та ще й із дуже вагомою знижкою

F-35A Adir (всі фото: Israeli Air Force)
F-35A Adir (всі фото: Israeli Air Force)
3297

Контракт вартістю 3 млрд доларів буде профінансований з фондів допомоги США, але навіть у цих умовах ціна F-35 для Ізраїлю значно менша ніж для інших країн

Міністерство оборони Ізраїлю погодило поповнення власного авіапарку ще 25 одиницями винищувачів п'ятого покоління F-35, що має довести їх кількість у повітряних силах країни до 75 одиниць. Вартість такого посилення оцінена у 3 млрд доларів.

Вкрай важливо те, що всі витрати будуть оплачені самими США і фінансування буде включено у пакет оборонної допомоги країні. При цьому частина компонентів до F-35 виробляється у самому Ізраїлі, а версія літака дещо відрізняється від стандартної та має окремий індекс F-35i, також позначається, як F-35A Adir.

Читайте також: Повітряні Сили визнали, що це таки Patriot влаштував рашистам бійню "брянської ППО"
F-35A Adir
F-35A Adir

Зазначимо, що Ізраїль взагалі став першим серед іноземних операторів цього винищувача. Погодження на закупівлі F-35 було оформлено ще у 2010 році, ще до початку експлуатації машини, яка розпочалась на два роки пізніше.

Перше замовлення, яке включало дві партії, загальною кількістю у 50 машин, досі залишається у стані виконання та розраховано до 2024 року. При цьому перші машини країна отримала ще у 2016 році, а перше бойове використання машини відбулось у 2018 році.

Й звісно отримати одразу 25 F-35 у вигляді допомоги виглядає більш ніж шикарно. Водночас щорічна допомога США Ізраїлю озброєнням, відповідно до звіту Конгресу США U.S. Foreign Aid to Israel від 1 березня 2023 року, складає за останні роки 3,3 млрд доларів.

Загалом країна з 1946 року отримала у вигляді військової допомоги 114,4 млрд доларів, ще 9,9 млрд доларів було направлено на програму створення протиракетної оборони. І для оцінки цих цифр, варто зазначити, що Україна отримала від США з початку повномасштабного російського вторгнення у розмірі понад 40,5 млрд доларів. Звісно є питання інфляції самого долару, тим паче з 1946 року, але в цілому порівняння доволі наочне.

Але увагу слід приділити й ціннику на F-35, які фінансуються США. 25 винищувачів п'ятого покоління за 3 млрд доларів - це 120 млн доларів за літак. Водночас вартість останніх замовлень, згоду на яких давало Агентство з оборонної співпраці США (DSCA), демонструють зовсім інші цифри.

Зокрема нещодавно Чехія отримала згоду на закупівлю 24 літаків у комплексному постачанні з озброєнням на 5,62 млрд доларів, тобто по 234,16 млн доларів за один F-35A. До цього Німеччина у 2022 році отримала згоду на 35 одиниць F-35A в аналогічному комплексному постачанні за 8,4 млрд доларів, по 240 млн доларів за один F-35A. Водночас реальна вартість контракту ще буде узгоджена, а в обох випадках мова йде не лише про літаки, а й навчання, озброєння, наземну інфраструктуру та інші супутні товари та послуги.

F-35A Adir

Тобто актуальні ціни на F-35, у будь-якому випадку, доволі високі через зміну безпекової ситуації у світі. Бо погоджений комплексний контракт 2021 року з Фінляндією 10 мільярдів євро на 64 винищувачів F-35A, демонстрував цінник у 156 млн євро (170 млн доларів) за одну умовну машину.

Таким чином, навіть якщо за 120 млн доларів Ізраїль отримує лише сам винищувач, то це все одно значно нижче його вартості за іншими експортними контрактами.

Читайте також: Корейська САУ K9 отримає автомат заряджання: скільки грошей та часу на це потрібно