xcounter
#

Повітряні Сили визнали, що це таки Patriot влаштував рашистам бійню "брянської ППО"

38180
ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року
ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року

Заодно маємо офіційне підтвердження, що Польща таки передала Україні модернізовані ЗРК С-125

Сьогодні Україна відзначає День зенітно-ракетних військ Повітряних Сил. З нагоди цього свята Командування ПС ЗСУ опублікувало офіційне відео, із якого ми можемо дізнатись зокрема таку – схоже, що наші захисники використали саме ЗРК Patriot для побоїща рашистської авіації в небі над Брянською областю РФ 13 травня 2023 року, що запам’яталось більше під мемом "брянська ППО".

В той день окупанти втратили як мінімум один Су-34 і один Су-35, два рідкісні вертольоти РЕБ Ми-8МТПР-1, яких було менше 20, і як виявилось – ще один Ми-8, який міг входити до складу пошуково-рятувальної групи.

Читайте також: РФ нарощує виробництво "Ланцетів", Міноборони шукає засоби проти цих БПЛА
Позначки на машині ЗРК Patriot, зокрема про збиття літаків та вертольотів над Брянською областю РФ 13 травня 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Дізнатись про це ми можемо завдяки позначкам на одній із машин ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, де відображена заодно результативність не тільки "брянської ППО", але й також по знищенню "Шахедів", дозвукових крилатих ракет та аеробалістичних "Кинжалів", які безпосередньо загрожували Києву.

Наголосимо, що для знищення аеродинамічних цілей, як то літаки чи вертольоти, дозвукові КР або ж інші цілі, комплекс Patriot може використовувати зенітні ракети типу PAC-2, які й забезпечують дальність стрільби до 160 км. В офіційних джерелах циркулює показник, що за місяць бойової роботи українські зенітники на ЗРК Patriot знищили загалом понад 80 повітряних цілей різних типів, зокрема 13 ракет "Кинжал".

Ймовірно отриманий від Польщі ЗРК С-125 SC, стоп-кадр з відео командувача Об'єднаними силами ЗСУ Наєва, липень 2023 року

Водночас, на честь сьогоднішнього свята привітальне відео опублікував також командувач Об’єднаними силами ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, і це відео зокрема можна вважати першим офіційним підтвердженням того, що Україна справді отримала від Польщі модернізовані ЗРК С-125 SC.

Перший і єдиний натяк про можливу передачу від Польщі для ЗСУ комплексів С-125 SC з’явився на початку грудня 2022 року, але жодного підтвердження далі він так і не отримав.

Головні особливості польських ЗРК цього типу – гусеничне шасі від танка Т-55, що підвищує мобільність цього комплексу загалом, та установка модернізованої апаратури прийому-передачі, яка "втислась" в блок розміром 1 кубометр, хоча на оригінальному С-125 така апаратура займає аж 10 шаф.

Водночас, польський ЗРК С-125 SC використовує ті самі радянські зенітні ракети 5В27, і передача таких засобів ППО могла цілком вкладатись в концепцію "давати ЗСУ модернізовані ЗРК, до яких може бути достатньо багато ракет".

Польські С-125 Neva SK, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Окупанти поставили кілька десятків зеніток 2М-1 і 2М-3М для захисту своєї бази в Севастополі від наших БПЛА