xcounter
#

РФ нарощує виробництво "Ланцетів", Міноборони шукає засоби проти цих БПЛА

8196
ЗРК NASAMS на шасі Hawkie для армії Австралії, ілюстративний рендер від Raytheon
ЗРК NASAMS на шасі Hawkie для армії Австралії, ілюстративний рендер від Raytheon

При цьому до уваги беруться як і існуючі системи ППО, так і зовсім перспективні варіанти

Британське видання The Telegraph в своїй публікації написало про проблеми, які для ЗСУ створюють рашистські дрони-камікадзе "Ланцет". Зокрема, видання з посиланням на слова радника міністра оборони України Юрія Сака пише, що за даними розвідки, РФ нарощує виробництво БПЛА цього типу, і це створює відповідні проблеми для наших військ. Як і будь-яка інша рашистська зброя, що може пошкоджувати техніку чи напряму загрожувати нашим бійцям.

Тим більш, що "Ланцет" можна назвати однаковою мірою як примітивним, так і ефективним. З однієї сторони, цей дрон-камікадзе не має складних систем навігації, як наприклад на Shahed-136. З іншої сторони, "Ланцет" має достатньо велику дальність польоту до 40 км, щоб атакувати цілі в режимі "вільного полювання", а при заході на атаку швидкість цього БПЛА в піке може сягати 300 км/год.

Читайте також: Росіяни хочуть поставити "мангали" й балістичні обчислювачі на БМП-3 для стрільби із закритих позицій
Характеристики рашистського БПЛА "Ланцет", ілюстративна інфографіка від The Telegraph

В своїй поточній конфігурації "Ланцет" має вартість орієнтовно в 35 тисяч доларів, і оснащений БЧ масою всього до 2 кг. Для управління таким дроном може використовуватись звичайний пульт з джойстиком, "наче як в комп’ютерній грі", іноді для коригування можуть використовуватись також і розвідувальні БПЛА. І ці всі характеристики дозволяють "Ланцету" бути достатньо потужною загрозою для наших військ, зокрема для артилерії, яка постійно вимушена захищати свої позиції антидроновими сітями.

Простих засобів боротьби проти "Ланцета" нема хоча б тому, що цей дрон-камікадзе здатен також агресивно маневрувати. Тому, як пише The Telegraph з посиланням на слова Юрія Сака, Міноборони України шукає одразу кілька варіантів засобів для боротьби з такими дронами-камікадзе.

ЗРК NASAMS для армії Австралії, ілюстративний рендер від Raytheon

Перший варіант – передача додаткових засобів РЕБ від союзників. Другий варіант – зенітні системи на кшалт німецького "зенітного танка" Gepard, 45 машин такого типу Україна має отримати до кінця 2023 року. Третій варіант, який можна віднести до перспективних – Україна подала запит до Австралії на поставку модернізованого варіанту ЗРК NASAMS, розміщеного на шасі бронеавтомобіля Hawkie.

NASAMS у варіанті для Австралії відрізняється можливістю застосування не тільки ракет AIM-120 AMRAAM, але й ракет малої дальності AIM-9X також. Розміщення ПУ цього комплексу передбачено одразу на двох типах шасі – австралійське Hawkie та німецьке Rheinmetall HX. Передбачається, що австралійська армія матиме мінімум дві батареї ЗРК NASAMS по три пускові установки в кожному, але досягнення їх операційної готовності заплановано аж на 2026 рік.

Австралійські військові навчаються застосовувати NASAMS, травень 2023 року, зображення наводить Janes

Читайте також: Окупанти поставили кілька десятків зеніток 2М-1 і 2М-3М для захисту своєї бази в Севастополі від наших БПЛА