xcounter
#

Окупанти поставили кілька десятків зеніток 2М-1 і 2М-3М для захисту своєї бази в Севастополі від наших БПЛА

5144
Корабельна зенітна установка 2М-3М, ілюстративне фото з відкритих джерел
Корабельна зенітна установка 2М-3М, ілюстративне фото з відкритих джерел

А ще виявилось, що "кустарні" переробки МТ-ЛБ під установки з некерованими ракетами – це цілком заводські вироби

Російські окупанти в одному із своїх пропагандистських ресурсів (газета «Флаг Родины» Чорноморського флоту РФ) заявляють, що їх 1127-ий ремонтний завод ракетно-артилерійського озброєння в тимчасово окупованому Криму виконав зокрема відновлення кількох десятків зенітних установок типів 2М-1 (точніше ТУ-2М-1) і 2М-3М, другі – того самого типу, які встановлювались в моструозних баштах на шасі МТ-ЛБ.

Рашисти стверджують, що частину з цих зенітних установок вони поставили на десантні кораблі "Цезарь Куников" та "Новочеркасск", на сторожові кораблі радянського проекту 1135 "Ладный" і "Пытливый", та на плавбазі "Порт Ольга". А от інші ці зенітки типів 2М-1 і 2М-3М окупанти начебто використали для зміцнення захисту своєї бази в Севастополі проти можливих атак українських БПЛА.

Читайте також: Рашисти біля Вугледару задіяли 9П148 "Конкурс", але без результату
Корабельна зенітна установка ТУ-2М-1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чи ці зенітки були взяті зі складів зберігання ЧФ РФ, чи ж були доставлені до тимчасово окупованого Криму безпосередньо з Росії, чи ці автомати так і залишились у стаціонарному виконанні, або чи були поставлені на шасі, зокрема на ті ж "мотолиги" - поки що невідомо.

Але тут варто відзначити такий момент – вперше рашистські МТ-ЛБ із тими ж зенітками 2М-3М "засвітились" ще на початку березня 2023 року, але за минулі три місяці не було жодного зафіксованого випадку використання таких машин в боях проти ЗСУ.

"Шушпанцер" РФ - МТ-ЛБ із корабельною зеніткою 2М-3, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

При цьому, як стверджують окупанти, їх 1127-ий ремонтний завод також начебто розробив та втілив проект по установці пускової під некеровані авіаційні ракети на "наземний носій", і дві такі машини вже начебто були застосовані в боях проти ЗСУ.

І тут теж питання насправді відкрите, що саме на увазі тут могли мати росіяни: або ж МТ-ЛБ із блоками УБ-32 зокрема в розпорядженні рашистської 40-ої бригади морської піхоти, або ж небезпечний шушпанцер - ерзац-"Солнецпек", тобто МТЛБ з корабельною РСЗВ А-22.

Рашистський МТЛБ з корабельним А-22, червень 2023 року

Цікаво, що окупанти також заявляють, що «із останніх успіхів» у них – це відновлення технічної готовності електромеханічного обладнання на кількох системах під індексом 21БМ-ПД. Ймовірно, тут рашисти могли мати на увазі систему, яка насправді має індекс ДП-62 "Дамба", створена на базі БМ-21 "Град", і призначена для виконання "протидиверсійних" завдань.

Така система справді відрізняється можливістю подачі зовнішнього живлення для управління стрільбою, але може вражати цілі лише на дистанції до 5 км, і уражати об’єкти на глибині від 5 м до 200 м. Наприкінці травня 2023 року стало відомо, що рашисти розгорнули як мінімум одну систему ДП-62 "Дамба" для захисту своєї бази в тимчасово окупованому Севастополі.

ДП-62 "Дамба", тимчасово окупований Севастополь, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Для чого насправді створювався HIMARS: 4 ракети й у рашистів "мінус" чотири САУ "Мста-С"