xcounter
#

Для чого насправді створювався HIMARS: 4 ракети й у рашистів "мінус" чотири САУ "Мста-С"

13624
HIMARS (всі фото US DoD)
HIMARS (всі фото US DoD)

Коли HIMARS починає виконувати ті завдання заради яких й створювався, то стає зрозумілим, чому він став бестселером на ринку озброєння

Коли мова починає йти про використання HIMARS Збройними Силами України, то перше, що спадає на думку - це його визначна роль у знищенні складів боєприпасів рашистів. Далі - удари по мостах для того, щоб ускладнити логістику окупантам.

Але насправді це не робота HIMARS і лише відсутність у ЗСУ у достатній кількості інших тактичних ракетних комплексів змусило використовувати цю систему у цій ролі. А насправді HIMARS це засіб значно нижчого рівня, який у армії США спущений на рівень бригади, й тому часом його й у американському війську кличуть commander's personal shotgun - "дробовиком командира".

Читайте також: Leopard 2A4 з динамічним захистом від ЗСУ: він все ж таки існує

І Генштаб ЗСУ показали, що відбувається, коли HIMARS починає працювати в тих умовах і для тих задач, під які й був створений. Зокрема й для контрбатарейної боротьби.

На оприлюдненому відео - просто чудовий ілюстративний приклад того, як працює високоточний розвідувально-ударний контур.

Оператор БПЛА фіксує позиції рашиської артилерії у вигляді чотирьох САУ "Мста-С", отримає їх точні координати, у режимі он-лайн передає їх, вони потрапляють до розрахунків HIMARS, які запускають чотири ракети по чотирьом цілям. В результаті всі чотири САУ рашистів знищені.

І саме в цьому полягає виключна перевага HIMARS, який це може здійснювати з відстані близько 80 км, поза зоною дії ворожої артилерії, з можливістю максимально швидко змінити позицію для знищення нових цілей, і не тільки САУ, й так по колу.

Звісно виникає питання, а чи не дешевше використати замість високоточної ракети GMLRS, наприклад, високоточний снаряд Excalibur. Але справа в тому, що зараз ціна одного M982A1 Excalibur на експорт складає 177,86 тисячі доларів, про що говорить приклад Іспанії. Водночас вартість GMLRS на прикладі контракту з Фінляндією складає 222,9 тисячі доларів за одну ракету.

Тобто різниця звісно є, але не настільки критична, особливо враховуючи те, що армія США у Афганістані взагалі активно використовувала GMLRS для ураження опорних пунктів талібів взводного рівня. Й тому саме HIMARS об'єктивно стає бестселером на ринку озброєння, а лише Польща бажає мати одразу майже півтисячі таких систем за шалені 10 млрд доларів.

Читайте також: Симбіоз словацької Eva та української "Богдани": якою буде наступна САУ для ЗСУ