xcounter
#

Скільки коштує високоточний снаряд Excalibur: стала відома ціна боєприпасу на прикладі Іспанії

18032
Високоточний снаряд Excalibur
Високоточний снаряд Excalibur

Відносно актуальної ціни за один снаряд M982A1 Excalibur можливо було знайти абсолютно різні оцінки, але тепер відома його реальна ціна станом на літо 2023 року

Агентство з оборонної співпраці США (DSCA) опублікувало дозвіл на експорт до Іспанії високоточних снарядів M982A1 Excalibur, який містить як вартість контракту, так й кількість боєприпасів. Це дозволяє оновити цінник на цей снаряд у випадку його експорту з США.

Відповідно до звіту Іспанія може закупити 271 снаряд Excalibur за орієнтовним цінником у 48,2 млн доларів. У контракт також входить портативна система управління вогнем, яка необхідна для закладання координат цілей у пам'ять снаряду, інше супутнє обладнання, вишибні заряди, навчання, запасні частини, логістика тощо.

Читайте також: Повітряні Сили ЗСУ вже вдруге відбили атаку одразу шістьох Х-47 "Кинжал"​​

Таким чином, вартість одного M982A1 Excalibur становить 177,86 тисячі доларів, на експорт, станом на червень 2023 року. Зазначимо, що індекс M982A1 означає серійну версію боєприпасу, який має стійку до завад систему супутникового наведення.

Також цікаво, що у звіті DSCA зазначено, що спочатку Іспанія хотіла замовити лише 118 таких високоточних снарядів, орієнтовна ціна яких складала б 21,87 млн доларів, тобто при закупівлі меншої партії ціна Excalibur може бути вищою й становити 185,3 тисячі доларів за одиницю.

Зрештою така вартість для засобу ураження цілей першим пострілом на дальності до 36-48 км (з перспективних гаубиць - до 70 км), в залежності від артилерійської системи, можливо вважати доволі об'єктивною. Зокрема в умовах контрбатарейної боротьби знайти кращий засіб для ураження важливих цілей противника, включно з його артилерією, доволі важко.

Нагадаємо, що Excalibur при вазі 48 кг має бойову частину у 22 кг, для ураження цілей він використовує інерціальну та супутникову навігацію, яка гарантує "паспортну" похибку до 4 метрів від точки прицілювання.

Читайте також: У міноборони Ізраїлю розклали по полицях свою позицію щодо експорту озброєння, це стосується й України