xcounter
#

У міноборони Ізраїлю розклали по полицях свою позицію щодо експорту озброєння, це стосується й України

Ізраїль має у своєму активі значну кількість вкрай цікавих зразків (фото: ЦАХАЛ)
Ізраїль має у своєму активі значну кількість вкрай цікавих зразків (фото: ЦАХАЛ)
10656

Експорт ізраїльського озброєння взагалі доволі складний сам по собі й має величезну кількість аспектів, які можливо оцінювати як завгодно, але для цього необхідно хоча б знати про них

Ізраїль не тільки не передає та не експортує озброєння до України, а й не дає згоди на його реекспорт станом на вже 16 місяць повномасштабної агресії РФ. Цю позицію дуже важко прийняти навіть з точки зору логіки, враховуючи те, що Кремль є постачальником озброєння до Ірану, який взагалі має на меті знищення ізраїльської держави, а також офіційно приймає такі організації, як ХАМАС, ФАТХ та "Ісламський джихад".

Але позиція країни така, як є. Й очільником відділу оборонного експорту міноборони Ізраїлю Яір Колес, в інтерв'ю виданню Calcalist, розповів про аспекти експорту ізраїльського озброєння взагалі. Ця розмова не торкалась на пряму України, але оголошені деталі об'єктивно торкаються нашої країни.

Читайте також: У Пентагоні оцінили активні дії ЗСУ та перспективи прориву оборони рашистів
ЦАХАЛ
Сили оборони Ізраїлю самі вкрай залежні від імпорту озброєння (фото: ЦАХАЛ)

Зокрема головним аспектом дозволу на експорт ізраїльського озброєння є згода Вповноваженого з безпеки при міністерстві оборони та Системи інформаційного захисту ЦАХАЛ. Головна мета - не допустити ситуацію, коли озброєння з Ізраїлю в тому чи іншому вигляді не було направлено проти ізраїльтян. До цього рішення має відношення й міністерство закордонних справ та відділу нагляду над оборонним експортом.

Й у деяких випадках для того, щоб пробити експорт озброєння необхідно отримати відповідне рішення на рівні верховного суду країни.

Серед випадків, коли можливо отримати відмову від кожної інстанції, посадовець зазначив рівень дипломатичних відносин між країнами, рівень загрози того, що країна проведе реверс-інжиниринг, можливість громадянських конфліктів та регіональних криз, дотримання прав людини, політичних аспектів. При цьому оцінюється не тільки поточний стан, а й минуле.

Iron Dome
Пускова Iron Dome, єдиний іноземний оператор системи - США (фото: US DoD)

"Отже, ми перевіряємо клієнта сімома очима, вивчаємо його історію, отримуємо враження, чи є загроза копіювання, чи будь-яка інша проблемна поведінка", - розповів Яір Колес, зазначивши, що такі речі, коли хтось намагається закупити один зразок фактично взагалі не розглядаються.

Він також побідкався, що через такі погодження часом зриваються вкрай перспективні угоди, які, на його думку, мали бути укладені: "так що так, я дуже злюсь, п'ю воду та розслабляюся, це частина життя та частина правил".

Водночас з боку Defense Express цілком справедливо буде нагадати про те, як Ізраїль експортував озброєння до РФ. Зокрема мова йде, відповідно до даних SIPRI, про БПЛА IAI I-View та IAI Searcher, які продавались у 2009-2013 роках. Searcher, до речі, було не лише продано, а й передано ліцензію на його виробництво й він виробляється під назвою "Форпост".

БПЛА Форпост
БПЛА "Форпост" - ліцензійна копія Searcher

Питання чи могла передати РФ частину технологій створення дронів такого рівня до Ірану, скоріш за все, залишається риторичним.

Але також не слід забувати, що ліцензійне збирання ізраїльського озброєння також було налагоджено й в Україні. Зокрема мова йде про штурмові гвинтівки Tavor, які з 2009 року випускались у різних версіях під назвою "Форт-221/222/224".

Tavor
Tavor, в Україні збирався під брендом "Форт" (фото: ЦАХАЛ)

У будь-якому випадку позицію Ізраїлю відносно України можливо оцінювати як завгодно, але вона така, яка є. Й зрештою обов'язку підтримувати Україну озброєнням немає, але кожна країна у світі самостійно обирає своє місце в історії.

Читайте також: Ізраїльський танк Merkava вперше піде на експорт, одна країна з Європи - чи може це бути Україна