xcounter
#

Ізраїль направляє чергову партію не військової допомоги України: чому від цієї країни не слід очікувати зброю

Ізраїль направляє чергову партію не військової допомоги України: чому від цієї країни не слід очікувати зброю
5052

Ізраїль дуже не вигідно балансує між загрозою атак направлених Кремлем терористів та підтримкою України

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ґанц повідомив, що Україна отримає черговий транш допомоги. Але, попри те, що у мережі вже "понеслось" формулювання про те, що це "військова допомога", насправді про передачу зброї чи амуніції Збройним Силам України мова не йде.

Ця допомога, відповідно до публікації Jerusalem post, включає 1500 шоломів, 1500 бронежилетів, сотні захисних костюмів для розмінування, 1000 протигазів та десятки систем для фільтрації та очистки від очищення газів. А призначена вона для екстрених та цивільних організацій в Україні.

Читайте також: Іспанія "відкрита до перемовин" про поставку Україні Leopard 2, але натомість хоче грошей від ЄС

Подібна допомога від Ізраїлю надійде вже вдруге, у травні Ізраїль передав 2000 шоломів та 500 бронежилетів. Також у березні у місті Мостиська на Львівщині, що у 10 км від кордону з Польщею, відкрився ізраїльський шпиталь, який 28 квітня закрився після надання допомоги понад 6 тисячам пацієнтів.

Водночас очікувати від Ізраїлю допомоги озброєнням, як мінімум у найближчий перспективі, не варто. Попри те, що країна має потужний експортно-орієнтований оборонно-промисловий комплекс зараз уряд країни тримається максимально нейтрального статусу. Причина - власна безпека держави.

Справа в тому, що Москва має вплив на всі політичні та бойові палестинські організації. Мова йде про ХАМАС, ФАТХ та "Ісламський джихад". Для розуміння ситуації, у березні 2020 року голова МЗС РФ Лавров у Москві зустрічався з Зіяда Ан-Наххалем, генсекретарем цього воєнізованого угрупування мета якого - знищення Ізраїлю. При цьому робилось це цілком офіційно.

Зазначимо, що організація "Ісламський джихад" визнана терористичною не тільки у Ізраїлі, але і в США, ЄС, Великобританії, Японії, Канаді, Австралії та Новій Зеландії. Особисто Зіяда Ан-Наххалем у 2014 році держепартамент США визнав бойовиком-терористом, вважається, що він має тісні стосунки з ліванською"Хезболла" та владними колами в Ірані.

А представники ХАМАС у Москві взагалі регулярні гості, зокрема остання зустріч одного з функціонерів руху Мусой Абу Марзуком та Лавровим з Кадировим пройшла у травні. І такі зустрічі є регулярними.

РФ ХАМАС
Муса Абу Марзук та голова МЗС Лавров у січні 2017 року

Причина таких зустрічей, вочевидь, не просто випити чаю та спитати, як там справи. Таким організаціям, як ХАМАС, ФАТХ та "Ісламський джихад" потрібні гроші та зброя. І те, й інше Кремль готовий надавати, й наявність, наприклад, у палестинців російських ПТРК "Корнет" ні для кого не є новиною.

На все це накладається васальна залежність режиму Асада у Сирії, аналогічні дружні стосунки РФ з вже згаданою "Хезболла", лідери якої також заїжджають час від часу до Москви. Та й наявність у самому Ізраїлі відвертих прорашиських емігрантів ні для кого не є секретом.

Водночас для Ізраїлю балансування між загрозою атак направлених Кремлем терористів та підтримкою України може стати lose-lose ситуацією. По-перше, вже зараз жати руку будь-кому з Кремля готові лише інші терористи, а тому їх підтримка РФ буде збільшуватись у будь-якому випадку.

По-друге, політика Ізраїлю щодо зброї стала чудовим маркером для потенційних клієнтів. Бо який сенс купляти озброєння у країни, яка у випадку війни просто заблокує продаж чи навіть реекспорт до нього додаткових боєприпасів та запчастин. А це вже втрати доволі вагомої частки економіки країни в якій оборонно-промисловий комплекс працює на експорт "у три зміни".

Читайте також: Hit and run у дії: як ЗСУ працюють на передовій з M777 за всіма настановами НАТО (відео)