xcounter
#

Ізраїльський танк Merkava вперше піде на експорт, одна країна з Європи - чи може це бути Україна

Merkava Mk III (всі фото: ЦАХАЛ)
Merkava Mk III (всі фото: ЦАХАЛ)
6880

Ізраїль має на зберігання близько 700 танків Merkava Mk III, й цілком розглядає їх, як озброєння, яке можливо продати на фоні дефіциту озброєння у світі

Попри те, що доволі часто до ізраїльського танку Merkava, особливо у версії Mk IV, використовують вкрай схвальні епітети, відносно нього є одна проблема - він ніколи не постачався на експорт. Але дуже схоже, що тепер ізраїльський танк просто відкриває міжнародний ринок озброєння.

Зокрема місцеве видання Calcalist поспілкувалось з очільником відділу оборонного експорту міноборони країни Яіром Колесом. Він зазначив, що зараз Ізраїль в цілому намагається переглянути свою політику експорту озброєння, розуміючи, що зараз у світі сформувався його дефіцит.

Читайте також: Ще 14 Leopard 2 для України від Данії та Нідерландів, чи ті самі анонсовані у квітні

Водночас у країні є певні види озброєння, які вже виведені з експлуатації, але знаходяться на зберіганні й на які вже є покупці. Посадовець зазначив, що мова йде, в тому числі, й про танки Merkava, і що є дві країни з якими йдуть перемовини, а одна з них знаходиться у континентальній Європі.

Merkava Mk IV
Merkava Mk IV

Таким чином мова йде про машини, які можливо у доволі стислі строки поставити замовнику, без очікування на довгі цикли виробництва. Але мова йде про танки Merkava у версії Mk III та можливо у версії Mk II.

Merkava Mk II була створена у 1983 році, має 105-мм гармату та 60-мм міномет, й попри те, що він був створений у 80-х роках вже мав розвинуту систему управління вогнем із метеорологічними сенсорами та тепловізійним каналом. Загалом було випущено 580 танків у цій версії, але після виведення машини з експлуатації на рівні 2016 року у кадрових частинах, та до 2021 року у кадрових, частину танків намагались переобладнати в інші машини, зокрема важкий гусеничний БТР Namer.

Merkava Mk II
Merkava Mk II

Версія Mk III була продемонстрована у 1989 році та вироблялась до 2003 року. Ця версія отримала 120-мм гармату, оновлені електронні системи, модернізовану трансмісію, а також силову установку на 1200 к.с., яку при вазі 65 тонн можливо вважати відносно слабкою. Окрім цього у Merkava Mk III у ході наступних модернізацій, була введена модульна композитна броня та панорамний приціл командира. Mk III наразі є найбільш масовою з усіх - 780 одиниць, абсолютна більшість з яких знаходяться на зберіганні та на озброєнні резервних частин.

Merkava Mk III
Merkava Mk III

Також нагадаємо, що всі Merkava мають одну вкрай цікаву особливість - вони можуть перевозити десант у складі шести осіб. Й хоча раніше це сприймалось у світі, як особливості саме ізраїльського театру військових дій, необхідно зазначити, що й деякі інші рішення країни, як важкі гусеничні БТРи, також з'явились й у ЗСУ за досвідом реальних боїв.

Але головним питанням залишається яка саме європейська країна може бути потенційним оператором танка Merkava. Важливим фактором є те, що погодитись на закупівлю вживаної техніки можуть лише ті країни, які потребують її якомога швидше, тобто знаходяться відносно близько до РФ.

А за інсайдерською інформацією ще одного ізраїльського ЗМІ Ynet, мова йде про 200 машин, контракт з європейською країною може бути укладеним протягом найближчих трьох місяців та потребує згоди США через використання у танках американських компонентів.

З переліку гіпотетичних варіантів, скоріш за все, можливо викреслити Фінляндію, яка й так має у строю доволі значну за європейськими мірками кількість танків - 100 Leopard 2A6, а ще 100 Leopard 2A4 - на зберіганні. "У відбій" йде Румунія, яка вже обрала Abrams.

Merkava Mk IV
Merkava Mk IV

Серед потенційних кандидатів може знаходитись одна з країн Балтії, наприклад, Литва, яка якраз хоче сформувати дивізію з танковим батальйоном за стандартом НАТО, тобто у 54 машини. Обрати ізраїльські машини гіпотетично можуть Чехія та Словаччина, які отримають Leopard 2 за круговим обміном з темпом, який не витримує жодної критики.

Й звісно залишається головне питання, а не про Україну часом йде мова. Але справа в тому, що Ізраїль блокує не те що продаж озброєння, а й навіть його реекспорт до України. Й в цій ситуації потрапляння до України Merkava можливо об'єктивно варто оцінювати, як доволі мінімалістичну.

Більше того, буде цілком не дивно, якщо у цих танках взагалі зацікавилась одна з балканських країн, чи взагалі Швейцарія, бо Ізраїль насправді доволі прискіпливо обирає країни до яких готовий постачати озброєння.

Читайте також: Чому армія РФ застосовує "спецназ" як "елітну піхоту", і чому саме їм дають дрони "Ланцет"