xcounter
#

Литва хоче мати танки, дивізію для наступальних дій та значно збільшити армію

Американський Abrams під час навчань у Литві (всі фото: Lietuvós kariuómenė)
Американський Abrams під час навчань у Литві (всі фото: Lietuvós kariuómenė)
3104

Для створення дивізії Литва має збільшити сухопутні війська майже вдвічі, але це необхідно для того, щоб дійсно захистити країну

На фоні агресії РФ все більше країн розуміють, що єдина правильна відповідь на це є виключно посилення власної обороноздатності. Наприклад, цим шляхом вже активно крокує Польща, яка витрачає астрономічні кошти на нове озброєння та розширює збройні сили. Але навіть менші країни, зі значно скромнішими можливостями, готові йти на доволі рішучі зміни.

Зокрема у планах мінобороні Литви поставити на озброєння країни танки, яких за весь час незалежності у країні просто не було. При цьому мова йде одразу про танковий батальйон за стандартом НАТО, тобто 54 машини, а це, для розуміння, приблизно половина від кількості машин у строю у Фінляндії чи Швеції, або більше ніж у Данії, яка оперує 44 танками Leopard 2. Про це рішення, яка має ще бути ухвалене урядом країни, повідомив командувач обороною Литви Вальдемарас Рупшис [Valdemaras Rupšys].

Читайте також: Рашисти хочуть замінити протичовновий Ил-38, "згадали" про Ил-114МП, але "забули" про амфібію А-40

Він також зазначив, що має бути сформована дивізія, у склад якої й має увійти цей танковий батальйон, який має бути створений на базі механізованого зі складу 1-ої механізованої бригади Geležinis vilkas (Залізний вовк). Фактично у планах литовського міноборони, скоріш за все, звести всі три наявних бригади сухопутних військ. Але саме дивізія, на відміну від бригад та батальйонів, може здійснювати наступальні дії, зазначив Вальдемарас Рупшис, тому навіть для проведення успішної контратакувальної операції литовське військо має перейти на дивізійну структуру.

Але справа в тому, що єдиним повноцінним з'єднанням бригадного рівня у Литві є лише 1-а мехбригада, 2-а мехбигарада Žemaitija (Жемайтія) ще фактично знаходиться у стадії формування, а легка піхотна бригада Aukštaitija (Аукштайтія) є резервною та комплектується саме резервістами.

збройні сили литви
M113 - основна бронемашина армії Литви

Це також буде означати збільшення чисельності сухопутних військ Литви, бо штатна чисельність дивізії 17,5 тисяч, а всі сухопутні сили країни - до 9 тисяч осіб та ще до 5,6 тисячі у резерві, а загальний розмір збройних сил країни - 23 тисячі осіб. Тобто якщо Литва дійсно має плани сформувати повноцінну дивізію, без резервних підрозділів, то для цього штатна чисельність сухопутних сил має зросити майже вдвічі.

Таким чином Литві знадобиться не тільки закупівля танків, але й відповідного комплекту інших бронемашин, артилерії, а також іншого озброєння та військової техніки. Нагадаємо, що відповідно до Military Balance за 2022 рік країна мала у строю 30 колісних БМП Boxer та 214 гусеничних БТРів M113A1.

Boxer - Vilkas
БМП Boxer у версії Vilkas

Важкий артилерійський компонент був представлений 16 PzH 2000, а також 18 105-мм причіпних гаубиць M101 (американська артсистема, перші зразки якої потрапили в експлуатацію у 1941 році). При цьому країна активно посилює ЗСУ, зокрема було передано самохідні міномети, та батарею гаубиць M101, цілих 50 одиниць M113 та інше озброєння.

Й тепер Литва активно поповнює запаси озброєння витрачаючи на це значні кошти й доволі активно скуповує зброю. Наприклад, збільшила замовлення на бронеавтомобілі JLTV, з 200 одиниць одразу до 500. Закупила шведські ПЗРК RBS-70, замовила французькі колісні САУ CAESAR, одразу вісім HIMARS та партію дронів-камікадзе Switchblade 300/600. Водночас заплановане розширення збройних сил країни означає продовження вкрай активних витрат для закупівлі озброєння.

Читайте також: ЗСУ за рік від союзників отримала 117,5 тисячі одиниць озброєння: порівнюємо з постачаннями за ДОЗом за минулі роки