xcounter
#

Рашисти хочуть замінити протичовновий Ил-38, "згадали" про Ил-114МП, але "забули" про амфібію А-40

9678
Рашистський Ил-38Н, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Ил-38Н, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, така розстановка пріоритетів пов’язана з наміром росіян "синхронізувати" виробництво цивільних та військових літаків

Рашистські пропагандистські "ЗМІ" з посиланням "на джерела у військово-промисловому комплексі" пишуть, що "спеціалісти почали роботи по новітньому патрульному протичовновому літаку, що прийде на заміну Ил-38".

При цьому вони наводять такий опис перспективного літака – матиме двигун ТВ7-117, "збереже стандартну 4-двигунову схему", льотні характеристики будуть "стандартними для протичовнових літаків", номенклатура озброєння та бортової апаратури будуть ширшими, аніж в Ил-38.

Читайте також: Чи варто сподіватися на те, що у рашиських літаків та вертольотів скоро завершаться ресурси експлуатації
Рашистський Ил-38, ілюстративне фото з відкритих джерел

The Military Balance 2022 говорить, що морська авіація ВМФ РФ досі тримає в строю 22 морально застарілі Ил-38, від яких уже відмовилась навіть Індія, колись "традиційний" покупець російської зброї. Тому цілком логічно, що рашисти знову почали працювати над заміною своїм протичовновим Ил-38. Але тут питання, який саме проект оберуть на заміну.

Вказівка на "стандартну 4-двигунову схему наводить на першу думку, що рашисти хочуть просто відновити виробництво Ил-38 під іншим індексом, "ремоторизувати" його із установкою ТВ7-117 замість АИ-20, і обновити набір озброєння та апаратури. Але ж при цьому навряд чи росіяни не стануть використовувати свої напрацювання за проектом іншого патрульного протичовнового літака –Ил-114МП, на базі пасажирського Ил-114.

Виставкова модель рашистського Ил-114МП, ілюстративне зображення з відкритих джерел

У відкритих джерелах циркулюють дані, що в рамках проекту Ил-114МП літак має отримати новітню пошукову систему "Касатка-С" з дальністю виявлення цілей до 120 км, тривалість патрулювання на дистанції до 800 км має скласти 7,5 годин, а набір озброєння має складатись із гармати ГШ-23, протикорабельних ракет Х-35 та протичовнових ракет АПР-3М "Орел" (за деякими даними, зараз російські Ил-38 можуть застосовувати лише протичовнові бомби).

Але тут нюанс в тому, що на відміну від свого пасажирського прототипу, Ил-114МП досі існує лише у вигляді виставкових моделей та презентацій.

Російський Ил-114-300, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але на цьому тлі виглядає дивним, що росіяни "забули" про інший свій проект протичовнового літака на заміну Ил-38 під індексом А-40, роботи над яким почались ще напередодні розвалу СРСР. Тим більш, що на основі цього літака "АНТК им. Бериева" в Таганрозі виготовляло для ВМФ РФ та інших структур пошуково-рятувальні Бе-200.

Конструктори А-40 передбачали зокрема, що такий літак зможе патрулювати до 12 годин, і брати на борт до 6,5 тонн різного озброєння, зокрема протичовнові ракети АПР-2 та АПР-3, торпеди різних типів, глибинні бомби та морські міни.

Дослідний зразок А-40, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Судячи з усього, у проекті заміни протичовновому Ил-38 рашистський ВПК використає підхід із "синхронізацією" виробництва військових та цивільних літаків. Як це уже є у випадку із виробництвом пасажирських Ту-214 та бомбардувальників Ту-160, які випускаються на одному і тому ж заводі.

Читайте також: Чому втрата кожного А-50 для РФ незворотна і що тепер будуть робити рашисти для їх збереження