xcounter
#

Рашисти хочуть на одному заводі виготовляти й пасажирські Ту-214, і Ту-160М для нових обстрілів України

14865
Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року
Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року

Але за декілька років росіяни змогли оновити потужності заводу лише на 40%, і це може стримувати виробництво стратегічних бомбардувальників

У 2022 році Казанскій авіазавод (КАПО) вперше поставив Міноборони РФ два стратегічні бомбардувальники Ту-160М, один з яких був виготовлений фактично "з нуля" на "заготовках", що залишились з часів СРСР.

Насправді поставки Ту-160М мали початись ще у 2021 році, але це не відбулось через те, що за минулі декілька років росіяни змогли оновити виробничі потужності КАПО лише на 40% від плану. Тому оркам і довелось використовувати запчастини часів Радянського Союзу, замість виробництва нових вузлів. Про це йдеться в огляді аналітичної структури Jamestown Foundation.

Читайте також: Рашисти хочуть в 2023 році виготовити більше 40 бойових літаків, головним чином – Су-34 та Су-57
Недобудовані Ту-160 на стапелях Казанского авіаційного заводу, 2014 рік, фото з відкритих джерел

Автори огляду зазначають, що насправді керівництво КАПО має багаторічні та хронічні проблеми з ефективністю роботи свого підприємства. Через що, наприклад, їм довелось у січні 2022 року виплатити Міноборони РФ неустойку в 5,4 мільярди рублів за зрив строків по поставці Ту-160М.

Більш того – у квітні 2022 року уряд РФ поставив завдання керівництву Казанского авіазаводу налагодити серійне виробництво пасажирських літаків Ту-214 обсягом до 10 "бортів" на рік. "Завод, що ледве задовольняє попит на військові літаки, також буде вимушений зайнятись оперативним цивільним виробництвом, що негативно вплине на ефективність виконання контрактів на виготовлення значної кількості стратегічних бомбардувальників", - припускають в Jamestown Foundation.

Хоча тут насправді не варто виключати, що під формально "цивільними" літаками можуть приховуватись насправді "вироби" військового призначення, наприклад - розвідувальні Ту-214Р.

Рашистський літак радіоелектронної розвідки Ту-214Р, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори огляду розглядали "виробничі" нюанси із Ту-160М в контексті зусиль Кремля по модернізації "ядерної тріади" РФ. Але тут нема сумнівів у тому, що орки можуть застосувати свої нові Ту-160М і для нових ракетних ударів по інфраструктурі України.

Читайте також: Рашисти "крастимуть" двигуни від літаків SSJ-100, щоб зробити "нові" Ми-26