xcounter
#

Чи варто сподіватися на те, що у рашиських літаків та вертольотів скоро завершаться ресурси експлуатації

Су-34 "ВКС" РФ
Су-34 "ВКС" РФ
25820

Попри те, що дійсно кожна військова техніка має свої міжремонтні та загальні ресурси, в тому числі й винищувачів, штурмовики, бомбардувальники, транспортні та ударні вертольоти, навряд варто сподіватися, що вже через "два-три тижні" вся авіація РФ вже не зможе літати

Рашисти вкрай активно використовують бойову авіацію і мова йде не тільки про стратегічні бомбардувальники, які запускають крилаті ракети, а про всі російські літальні апарати, включно із винищувачами, штурмовиками, фронтовими бомбардувальниками та вертольотами.

А висока інтенсивність експлуатації означає й те, що вкрай швидко витрачається й моторесурс машин, які необхідно частіше обслуговувати чи взагалі списувати через вичерпання загального ресурсу. Зокрема відомий австрійський публіцист Том Купер зазначив, що ресурс російських машин активно вичерпується - "російські бойові машини, розраховані, в залежності від типу, на 200-600 годин інтенсивної експлуатації, а далі, де-факто, повна перебудова [ориг. - complete re-built]".

Читайте також: Скільки військ рашистів стоїть у "Придністров’ї", і на що вони взагалі здатні
Ремонт Су-25
Ремонт Су-25 на 322 АРЗ у РФ

Але для того, щоб ці цифри не сприймались занадто обнадійливими, справедливо все ж таки додати більше конкретики для розуміння процесів ремонту та відновлення ресурсу бойових літаків та підтримання їх у боєздатному стані. А також, для того, щоб точно не перебувати в ейфорії, розуміти й те, що все це абсолютно справедливо й для Повітряних Сил України, які й так експлуатують машини. Більше того, середній вік яких значно більший за російські. Й саме тому отримання Україною західних машин є більш ніж важливим.

Зокрема можливо вказати, що загальний ресурс Су-30, який є одним з основних багатофункціональних винищувачів "ВКС РФ" складає, відповідно до російських джерел, 6 тисяч годин або 25 років експлуатації за який він має пройти три капітальних ремонти.

Су-30
Су-30

Водночас це максимально апроксимовані дані, бо насправді регламентне обслуговування літака проводиться регулярно, як у технічно-експлуатаційній частині авіаційного полку, так й на спеціалізованих авіаремонтних підприємствах. І ресурс має не тільки сам літак, а всі його вузли та агрегати, які мають різні нормативи обрахування цього ресурсу. Зокрема обраховується не тільки години, а й цикли запуску, кількість злетів та посадок з модифікаторами в залежності від навантаження.

Також вкрай важливо розуміти, що за час існування радянських машин у РФ вони проходили модернізацію в тому числі й для збільшення ресурсів експлуатації. Наприклад, можливо взяти двигуни для лінійки літаків Су-27 та їх численних модернізацій - АЛ-31Ф. Для найперших версій цього двигуна випущених у СРСР у 80-х роках визначений ресурс складав лише 100 годин, а міжремонтний 5-15 годин, максимальна кількість циклів запуску - 300. Але згодом загальний ресурс поступово підвищили, до 500 годин, потім до 1000-1500 годин, а зараз вже у РФ декларують загальний ресурс до 2500-3000 годин.

АЛ-31Ф
АЛ-31Ф та його модернізації - основний двигун Су-27, Су-30, Су-33, Су-34 та Су-35

Можливо, як ілюстративний приклад, навести ресурс ударного вертольота Ка-52. Знову ж таки, у російських джерелах вказується те, що загальний ресурс машини складає 6 тисяч годин, міжремонтний - 1,5 тисячі годин. Двигунів до першого капітального ремонту - 2 тисячі годин/циклів, визначений - 3 тисячі.

Ка-52
Ка-52

На обрахування реального ресурсу звісно також безпосередньо впливають реалії бойової експлуатації, коли літаки здійснюють польоти з повноцінним бойовим навантаженням та активно його використовують, виконують активніші маневри та переходять на форсажні режим тощо. До цього також необхідно додати й те, що РФ використовує машини, які вже мали далеко не "нульовий" ресурс.

Якщо дивитись прагматично, то можливо вважати, що все це не означає те, що через умовні "два-три тижні" максимум вся авіація РФ буде знаходитись на землі. Як й те, що буде взагалі літати без жодних проблем. Але також треба враховувати те, що на території РФ знаходиться доволі велика кількість авіаційних підприємств - близько півтора десятка спеціалізованих авіаремонтних заводів, заводи з випуску та ремонту авіаційних двигунів та всіх інших вузлів та агрегатів, до цих двох категорій справедливо додати й певні можливості білоруських підприємств. А також треба враховувати потужності російських серійних заводів з випуску нових машин.

Комсомольськ-на-Амурі завод
Виробництво Су-35 на заводі у Комсомольську-на-Амурі

Тобто у РФ є можливість проводити повноцінний ремонт своєї авіації. Але на пропускну спроможність цих механізмів в цілому "давить" кількість машин, вузлів та агрегатів, які потребують ремонту. А також, звісно, накладені санкції, які Кремль намагається обійти, відповідно до публікацій у західних ЗМІ, завдяки Китаю. Таким чином вважати, що у рашистів вже скоро завершиться ресурс всіх літаків та вертольотів - навіть оптимістичніше, ніж заявляти, що вже "завтра" у РФ не буде крилатих ракет.

Але цілком правильно розуміти й те, що продовження високої інтенсивності використання "ВКС" РФ все одно негативно незворотно впливає на їх реальні бойові можливості, які будуть супроводжуватись поступовим зменшенням кількості повністю боєготових машин, збільшенням відмов та загальної аварійності. Й певні ознаки цього процесу вже помічені у "ВКС" РФ.

Читайте також: Танкова бригада на Leopard 2 у ЗСУ все ж таки буде: Канада, Іспанія та інші оголосили про додаткові машини