xcounter
#

Китай допомагає РФ виробляти зброю для війни проти України, в переліку - С-400, Ми-17 та Су-35

11743
Конвеєр по виробництву рашистських Су-35С на авіазаводі в Комсомолську-на-Амурі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Конвеєр по виробництву рашистських Су-35С на авіазаводі в Комсомолську-на-Амурі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Формально, все виглядає як "лише" торгівля комплектуючими, але практика показує, що такі оборудки не обходяться без контактів керівників "оборонки" обох країн

Аналіз 84 тисяч записів у митній статистиці РФ показує, що Кремль зумів стабілізувати показники по імпорту комплектуючих для виробництва зброї в обхід санкцій Заходу. При цьому вагому частку в таких поставках займають комплектуючі, які постачають росіянам державні компанії Китаю. Про це йдеться в публікації The Wall Street Journal.

Зокрема зазначається, що у жовтні 2022 року Росія змогла імпортувати мікросхем та інших комплектуючих на 33 мільйони доларів. І це – не набагато нижче показника у 35 мільйонів доларів щомісячного імпорту, який мала РФ до початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року. При цьому росіян в першу чергу цікавили саме комп’ютерні чіпи для виробництва крилатих ракет, навігаційне обладнання або ж окремі елементи для систем наведення за GPS.

Читайте також: Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США
Викатка рашистського С-400 із цехів заводу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж говорити про конкретні епізоди поставок технологій для рашистського ВПК із Китаю, то тут WSJ наводить такі приклади. У серпні 2022 року китайська держкомпанія Poly Technologies 31 відвантажила російському "Рособоронэкспорт" навігаційне обладнання до вертольотів Ми-17. Також – у тому ж місяці ця ж компанія із КНР відвантажила через "прокладку" в узбекистані телескопічну антену до станції постановки завад РБ-531Б "Инфауна".

Наприкінці жовтня минулого року китайська авіабудівна компанія AVIC International Holding Corp поставила підприємству "Крет", дочірній компанії рашистського "Ростеха" деталі до винищувачів Су-35 вартістю 1,2 мільйони доларів. Китайська China Taly Aviation Technologies Corp., що належить Департаменту обладнання ВПС Китаю, у тому ж жовтні 2022 року поставила рашистському підприємству "Алмаз-Антей" елементи для виробництва радіолокаційної станції 96Л6Е, що входить до складу комплексу С-400. А одним із найбільш активних постачальників електроніки для РФ у минулому році стала китайська компанія Sinno Electronics, що протягом квітня-жовтня 2022 року поставила рашистам аж 1300 партій товару заявленою вартістю понад 2 мільйони доларів.

Конвеєр по виробництву рашистських Ми-17 в Казані, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про реальний обсяг поставок із Китаю до РФ для виробництва зброї проти України говорить хоча б той факт, що саме цю проблему мав обговорювати держсекретар США Блінкен під час свого візиту до КНР (що однак не відбувся), наголошує WSJ. Опитані виданням експерти визнають, що на даному етапі санкції Заходу створити для Кремля суттєві проблеми, однак не змогли завдати "смертельного удару".

Від Defense Express додамо - практика показує, що навряд чи поставки комплектуючих для РФ із Китаю обходяться без значно ширшої співпраці між воєнно-політичним керівництвом обох країн. Як це наприклад є у випадку з проектом Москви і Тегерану по виробництву та поставкам "літаючих мопедів".

Читайте також: У рашистів були ракети Х-15 до літаків Ту-22М3, але вони кудись "зникли"