xcounter
#

Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США

19522
Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон" з фрегата проекту 22350, ілюстративне фото з відкритих джерел
Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон" з фрегата проекту 22350, ілюстративне фото з відкритих джерел

Західні аналітики вважають, що у деяких випадках Кремль намагався видати за гіперзвуковий "Циркон" свою крилату ракету П-800, яка вже використовувалась для обстрілів України

Королівський інститут стратегічних досліджень (RUSI) присвятив свою чергу публікацію характеристикам російської гіперзвукової протикорабельної ракети 3М22 "Циркон", якою РФ зараз намагається "лякати" США.

Наприклад, орки похизувались успішно проведеним "електронним пуском" таких ракет з фрегата "Адмирал Горшков", що зараз прямує начебто до берегів США. Але раз на те уже пішло, "електронний пуск" - це лише моделювання відстрілу ракети без її фактично запуску та виходу з УВП. Відповідно, логіка підказує, що раз росіяни намагаються видати "електронний пуск" за "видатне досягнення", значить із характеристиками "Циркону" можуть бути свої нюанси. Через які США та іншим країнам Заходу не варто аж настільки боятись цієї рашистської ракети. Хоча звісно, бойовий похід корабля, спорядженого гіперзвуковими ракетами – подія видатна, що заслуговує на свою увагу.

Читайте також: Ще один показник кількості виробництва ракет РФ на рік: скільки "Цирконів" може зробити російська "оборонка"
Росія вивела в похід свій фрегат "Адмирал Горшков" з "Цирконами" на борту на початку січня 2023 року, фото - ВМС Норвегії

Для початку, автори RUSI спробували знайти для себе відповідь, на яку ж саме технологічну базу опирається рашистських "Циркон", і картина виглядає насправді суперечливою. Наприклад, за радянських часів був проект гіперзвукової крилатої ракети Х-90 для запуску із стратегічних бомбардувальників. Але цей проект так і не дійшов до стадії бодай виготовлення дослідного зразка.

Від заявленого початку розробки "Циркона" до офіційної постановки на озброєння рашистами минуло дещо більше 10 років. І цей строк виглядає занадто рекордним як для російського ВПК, особливо якщо пригадати таймінг по іншим аналогічним розробкам. Наприклад, щоб втілити в життя проект модернізованої надзвукової крилатої ракети Х-32, в росіян пішов проміжок часу від 1980-х років до фактично 2022 року. У такий же строк в 10 років орки вклались під час розробки та постановки на озброєння надзвукової крилатої ракети П-800. Але це був саме той випадок, коли "швидко не означає якісно", бо російські військові самі визнавали факт наявності "дитячих хвороб" в "Онікса".

"Виставковий" макет гіперзвукової ракети Х-90, архівне зображення з відкритих джерел

Врешті, західні аналітики припускають – у деяких випадках, коли Кремль показував відео начебто успішних випробувальних пусків ракет 3М22 "Циркон", то насправді під цим "виробом" росіяни намагалися видати ту саму П-800. Тим більш, що в обох цих ракет ідентичні габарити, і деякі характеристики також можуть виявитись ідентичними.

Далі автори RUSI звертають увагу на такий "розброс". На етапі випробувань російські військові стверджували, що їх "Циркон" має фактичну дальність стрільби до 400 км при швидкості польоту до 6 Мах та при масі БЧ в 300 кг. А уже згодом Кремль вустами Путіна заявив, що 3М22 начебто має дальність стрільби майже на 1000 км при швидкості польоту до 9 Мах, при тій же масі БЧ в 300 кг.

Навіть якщо виходити із "нижньої стелі" в 400 км та 6 Мах, навіть така оцінка може виявитись занадто компліментарною як такого "вундер-ваффе" росіян. Щоб розвивати хоча б такі характеристики, "Циркон" мав отримати у 2 рази ефективніше ракетне паливо, аніж на П-800 "Оникс", максимальна швидкість польоту якого – близько 3200 км/год. І тут варто пам’ятати, що Кремль завжди перебільшував власні здатності розробляти та виготовляти наукоємну та високотехнологічну зброю.

Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон" з фрегата проекту 22350, ілюстративне фото з відкритих джерел

Врешті, раз мова пішла про "наукоємність", то тут варто розуміти такі нюанси, які визначатимуть застосування "Циркона" на практиці. При польоті на гіперзвуковій швидкості ракета настільки іонізує повітря навколо себе, що це створює шар плазми, яка унеможливлює використання активної ГСН або зовнішньої цілевказівки, відповідно – стрільба можлива лише з використанням інерціальної ГСН, із наперед заданими координатами. Це вказує, що гіперзвукові ракети як вид зброї взагалі можуть бути ефективні проти стаціонарних укріплених об’єктів, але в принципі не здатні влучати по рухомим об’єктам, особливо по цілям типу "корабель".

Для стабільної роботи свого двигуна гіперзвукова ракета більшу частину своєї траекторії польоту має рухатись на висоті порядка 20 км. Так вдається нагнітати тиск повітря, необхідний для стабільної роботи двигуна. Відповідно, при знищенні для удару по цілі швидкість польоту того ж "Циркона" може впасти до рівня швидкості ракети П-800. А це означає, що рашистська 3М22 – не настільки вразлива для корабельних систем ППО країн Заходу, аніж як про це постійно заявляє Кремль.

Кремлівські пропагандони демонструють кадри влучання "Циркона" в мішень, які заодно вказують, що на фінальній стадії польоту швидкість цього "вундерваффе" падає нижче "гіперзвукового" рівня, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти лише зараз зробили партію атомних торпед "Посейдон", якими лякали ще 3 місяці тому