xcounter
#

Ще один показник кількості виробництва ракет РФ на рік: скільки "Цирконів" може зробити російська "оборонка"

10230
Ще один показник кількості виробництва ракет РФ на рік: скільки "Цирконів" може зробити російська "оборонка"

Коли розмови про "аналоговнєтность" вкотре розбиваються о виробничі можливості й на озброєння двох крейсерів "Цирконом" необхідно понад п'яти років

Міноборони РФ замовило додаткову партію гіперзвукових ракет "Циркон", яку ще офіційно приняли на озброєння. Треба одразу нагадати, що про існування цієї розробки стало відомо на рівні 2016, коли було оголошено про початок випробувань цієї ракети.

За попередніми планами серійне виробництво цих ракет мало розпочатися у 2017 році, а потім традиційно для РФ пересувалось "у право". У жовтні 2022 року, міністр оборони РФ Шойгу повідомив, що "сподівається, що найближчим часом завершаться всі ці роботи та ракета буде поставлена на озброєння".

Читайте також: Електромагнітна зброя РФ - що це таке та чи дійсно загрожує Україні: про "Алабугу" та інші жахачки РФ

Відомо, що, з огляду на все, для проведення випробувань літом 2021 року був підписаний перший контракт з "НПО машиностроения" на передсерійну партію ракет. А нещодавно, відповідно до повідомлень державного російського ТАСС з опорою на власні джерела, була замовлена ще одна партія.

Циркон
Спочатку у РФ для "Циркона" малювали гіперзвуковий повітрозабірник, потім сором'язливо прибрали, бо це твердопаливна ракета

Також вкрай важливе уточнення - мова йде про контракт на "декілька десятків ракет" зі строком виконання у 2023 році. Цікаво, що аналогічний темп у "декілька десятків" й мова про річний контракт стосувалась й ракети "Оникс". Тобто з максимальною долею вірогідності, мова йде про строк виконання контракту на "Циркони" до одного року.

І якщо брати за "декілька десятків" умовні 30 одиниць, то це насправді відносно непоганий темп з виробництва однієї ракети раз на два тижні. Але критично малий, якщо враховувати те, що носієм цих ракет мають стати ледь не всі кораблі ВМФ РФ які оснащені універсальними пусковими установками 3С14, а також підводні човни, в першу чергу "Ясень-М" та "Антей".

Петр Великий
Одним з носіїв "Циркона" має стати "Петр Великий"

Саме "Циркон" має стати головною зброєю ракетних крейсерів "Петр Великий" та "Адмирал Нахимов" проекту 1144, який все ніяк не можуть модернізувати, останній названий строк 2023 рік, при цьому цей корабель був виведений на ремонт у 1997 році. Кожен з таких крейсерів має отримати 80 шахт під "Циркон", "Оникс" та "Калибр", тобто для створення повноцінного запасу ракет лише для двох цих кораблів РФ знадобиться понад п'яти років.

Водночас "Циркон" у РФ розглядається, як засіб знищення кораблів та наземних об'єктів противника на дальність до 600 км. А головна перевага у великій швидкості на маршевій ділянці, яка за заявами Кремля, складає до 9 Маха.

Водночас, з огляду на доступні відео, швидкість ракети на термінальній ділянці значно менша, бо її просто банально видно на звичайній камері, яка фіксувала момент влучання. На записі ракета потрапляє одразу на три кадри, при цьому "швидкість зйомки" камери складає до 30 кадрів на секунду. А це говорить про значно меншу швидкість під час атаки цілі.

циркон

Водночас одночасно з цим, це й знімає питання відносно засобу наведення ракети на ціль. В ній використовується звичайна радіолокаційна головка самонаведення, для надійної роботи якою мішень оснастили радіовідбивачами.

Читайте також: Знищений "Зоопарк-1М" підказав, чому окупанти програли контрбатарейну боротьбу (фото)