xcounter
#

Танкова бригада на Leopard 2 у ЗСУ все ж таки буде: Канада, Іспанія та інші оголосили про додаткові машини

Leopard 2A6 Бундесверу (фото: US DoD)
Leopard 2A6 Бундесверу (фото: US DoD)
11097

Ціла низка країн оголосила про передачу більшої кількості танків Leopard 2 до України до вже оголошених машин

Попри загрозу того, що союзники не зможуть у короткостроковій перспективі передати танки Leopard 2 у кількості достатній для формування танкової бригади у Збройних Силах України, схоже, що машин все ж таки вистачить.

Одразу декілька країн оголосили про передачу додаткових танків, а також з'явились повідомлення про фактичне розширення "танкової коаліції", наприклад до неї, з максимальною долею вірогідності, доєднається Швеція. На це вказує відповідна заява від міноборони Швеції щодо Stridsvagn 122 (версія Leopard 2A5) та додаткова інформація від Der Spiegel, який вказує, що мова буде йти про 10 машин.

Читайте також: Схоже ми знаємо, що РФ може дати Китаю як "плату" за зброю проти ЗСУ, і це виглядає прозаїчно
Stridsvagn 122
Stridsvagn 122 (фото: Försvarsmakten)

Офіційно про збільшення кількості танків, які будуть передаватися Україні повідомила Іспанія, яка раніше надавала шість Leopard 2A4. Під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Києві голова іспанського уряду Педро Санчес [Pedro Sánchez], повідомив, що Мадрид посилить ЗСУ десятком танків, тобто мова йде про ще чотири додаткові машини.

Аналогічну додаткову кількість Leopard 2 повідомив й прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо [Justin Trudeau] під час свого звернення 24 лютого.

Не осталась осторонь і Німеччина, яка окрім 14 Leopard 2A6 передає ще чотири танки у цій же версії. Про це офіційно оголосив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус [Boris Pistorius].

Варто зазначити, що раніше Борис Пісторіус також зазначив, що Польща передає не 14, а 30 Leopard 2A4, хоча додаткові машини ще потребують відновлення та ремонту.

Таким чином ситуація щодо танкової коаліції виглядає наступним чином:

  • Німеччина: 18 Leopard 2A6
  • Португалія: 3 Leopard 2A6
  • Швеція: 10 Stridsvagn 122 (Leopard 2A5)
  • Польща: 14 Leopard 2A4 (+16 згодом)
  • Іспанія: 10 Leopard 2A4
  • Канада: 8 машин - 4 Leopard 2A4 + 4 неназваної версії (A4 або A6)
  • Норвегія: 8 Leopard 2A4

Й таким чином, якщо рахувати з додатковими танками від Польщі, то мова йде про 87 машин, а це вже танкова бригада за стандартом НАТО та брак лише шести машин для штатної чисельності танкової бригади ЗСУ трьохбатальйонного складу. Але це за умови, що Швеція дійсно підтвердить передачу саме такої кількості своїх Strv 122, а Польща зможе у короткостроковій перспективі провести відновлення додаткових 16 Leopard 2A4.

Leopard 2A4
Leopard 2A4 збройних сил Польщі (фото: 1 Warszawska Brygada Pancerna)

Також варто додати й те, що країни передають не тільки основні бойові танки, але й весь комплект машин на їх базі, наприклад, та сама Канада, окрім додаткових машин передає БРЕМ, а Фінляндія поки обмежилась передачею трьох машин розмінування Leopard 2R.

Читайте також: Що за безпілотники США передадуть Україні: розповідаємо про ALTIUS-600, Jump 20 та CyberLux