xcounter
#

Фінляндія підтвердила передачу танків до України, а Швеція - відкрита для посилення ЗСУ Leopard 2

Strv 122 та CV90 збройних сил Швеції (фото: Forsvarsmakten)
Strv 122 та CV90 збройних сил Швеції (фото: Forsvarsmakten)
5847

Україна отримає від Фінляндії Leopard 2R, а Швеція відкрита для передачі Stridsvagn 122

Одразу дві скандинавські країни, Фінляндія та Швеція, оголосили свої наміри щодо посилення України танками. Зокрема міністр оборони Фінляндії Мікко Савола [Mikko Savola] на брифінгу для ЗМІ повідомив, що країна готує до передачі важку бронетехніку.

Але, попри те, що очікувалось повідомлення про передачу танків Leopard 2, відповідно до офіційного повідомлення міноброни країни, мова йде про передачу трьох машин Leopard 2R. Ця техніка виконана на базі Leopard 2 та призначена для розмінування.

Читайте також: Скільки років треба, щоб отримати на озброєння чотири вертольоти UH-60M Black Hawk
Leopard 2R
Leopard 2R

Передача Leopard 2R від Фінляндії відбувається у межах 13-го пакета допомоги загальною вартістю понад 160 млн євро. Інша частина пакета, а також строки його постачання та інші деталі, як зазначає фінське оборонне відомство, не підлягають розголошенню з точки зору безпеки.

Нагадаємо, що до цього у Гельсінкі вже зазначали, що навряд зможуть активно допомогти Україні танками Leopard 2 через цілком очевидну причину - 1000-км кордон з РФ та те, що країна досі не є членом НАТО. А рішення передати машини у версії техніки для розмінування звісно вкрай важливо, бо такі машини як Leopard 2R мають входити у відповідний підрозділ будь-якої танкової бригади.

Водночас міністр оборони Швеції Поль Джонсон [Pål Jonson] повідомив, що країна відкрита до постачання власних танків Leopard 2 для потреб Збройних Сил України, цитує посадовця Reuters. Цілком ймовірно, що ці машини увійдуть вже у наступний пакет збройової допомоги від Швеції, в якому також вже можуть бути САУ Archer, які країна також пообіцяла передати Збройним Силам України. Також нагадаємо, що Стокгольм вже виділив півсотні БМП CV9040 для ЗСУ.

Stridsvagn 122
Stridsvagn 122 - шведська версія Leopard 2A5 (фото: DoD US)

Зазначимо, що на озброєнні Швеції знаходяться танки Strv 122, які є дещо видозміненою локалізованою версією Leopard 2A5. Загалом країна має у строю до 120 таких машин.

Варто нагадати, що, як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, союзники зможуть у короткостроковій перспективі сформувати два танкових батальйони саме на танках Leopard 2. Але питання формування повноцінної бригади у короткі строки, вочевидь, наразі похитнулось.

Але, скоріш за все, мова йде лише про короткострокові складності, бо, наприклад, в Іспанії, яка днями оголосила про передачу шести Leopard 2A4, загальний ресурс передачі машин становить ще до 44 танків, які зараз знаходяться на консервації. Більше того, їх відновлення здійснюється у самій Іспанії.

Читайте також: Як Повітряні Сили України можуть дійсно безпечно та ефективно використовувати JDAM-ER