xcounter
#

Як Повітряні Сили України можуть дійсно безпечно та ефективно використовувати JDAM-ER

13728
JDAM-ER (фото: Australian Department of Defence​)
JDAM-ER (фото: Australian Department of Defence​)

JDAM-ER насправді має австралійське коріння у проєкті Kerkanya, одним з елементів випробувань якого якраз й було низьковисотне скидання з кабрування в умовах активної протиповітряної оборони противника

Після того, як з'явилась інформація щодо отримання Україною не просто високоточних комплектів JDAM, які перетворюють звичайну бомбу на високоточне озброєння, а плануючих JDAM-ER, Defense Express розглянув питання дальності їх використання.

Зазначимо, що тести, які проводились австралійськими повітряними силами показали, що при запуску з висоти 12 км на крейсерській швидкості був досягнутий параметр у 72 км. А при збільшенні висоти польоту та надзвуковій швидкості ці параметри можуть бути й більшими.

Читайте також: Чому росіяни не можуть "дістати" HIMARS та M270, і яку роль тут грає наша ППО
JDAM-ER
JDAM-ER під час випробувань повітряними силами Австралії (фото: Australian Department of Defence)

Але все це впирається у максимальну висоту використання, що вбачається вкрай загрозливим з точки зору насиченої протиповітряної оборони та активності винищувальної авіації РФ. Тому на перше місце виходить їх ефективне використання з мінімально можливих висот.

І у закритті пробілу у нашій публікації маємо подякувати австралійському фахівцю Карлу Коппу [Dr Carlo Kopp], який ще у 1996 році у своєму виданні Air Power Australia опублікував роботу присвячену австралійській розробці, яка у майбутньому й стала JDAM-ER.

Справа в тому, що ще наприкінці 70-х років у австралійському міноборони виникла ідея створення плануючої бомби за програмою Generic Test Vehicle, яка згодом отримала назву Kerkanya. І якби тоді в Австралії було більше ресурсів, то все могло піти іншим шляхом, але саме економія призвала до виникнення концептуально геніальної ідеї перетворення звичайної 500-фунтової бомби Mk.82 у високоточний вид озброєння.

Kerkanya
Прототип Kerkanya (фото: Carlo Kopp)

Але міноборони Австралії цю розробку самостійно не потягло. А документацію на Kerkanya у міноборони Австралії у 90-х роках викупила Hawker de Havilland (зараз належить Boeing). І по суті так й виник JDAM-ER, який насправді має австралійське коріння.

І тому для оцінки дальностей дії JDAM-ER цілком можливо використати параметри, які були досягнуті з Kerkanya під час випробувань у 80-х роках та є публічними. Зокрема Kerkanya мала наступні параметри: при скиданні з висоти 8,2 км (27 тисяч футів) та швидкості носія у 0,68 Маха дальність склала 120 км. При параметрах 9,1 км (30 тисяч футів) та 0,9 Маха - 140 км.

Також тоді була перевірена дальність для використання в умовах насиченої протиповітряної оборони противника. Скидання з висоти 610 метрів (2000 футів) при куті атаки 45 градусів та швидкості 0,82 Маха - 44 км.

JDAM-ER
JDAM-ER та сценарій його використання (джерело: Carlo Kopp)

Ще один аспект полягає у необхідному куті зіткнення JDAM-ER з поверхнею, бо для ураження заглиблених цілей необхідні кути зустрічі близько 90 градусам. Для виконання цієї умови дальність використання скорочується на близько 30%.

Водночас параметри скидання JDAM-ER з умов кабрування з низьковисотного скидання точно невідомі, але, як зазначив Карл Копп, вони будуть трохи меншими за результати Kerkanya. Тобто у Повітряних Сил України дійсно є можливість вкрай ефективного, а головне - максимально безпечного використання JDAM-ER.

Defense Express щиро дякує доктору Карлу Коппу за уточнення та надання додаткової інформації, яка й дозволила підготувати цю публікацію.

Читайте також: Іспанія оголосила не тільки кількість Leopard 2 для ЗСУ у першій партії, але й загальний орієнтовний ресурс для передачі