xcounter
#

На скільки реально далеко летить JDAM-ER, які отримала Україна та інтегрувала під крило радянських машин

JDAM-ER під час випробувань повітряними силами Австралії
JDAM-ER під час випробувань повітряними силами Австралії
50267

JDAM-ER дійсно може вражати цілі на дальності у 72 км, а насправді навіть більше, але все це залежить від швидкості та висоти польоту літака під час атаки

У пакет допомоги від США ще за 21 грудня у розмірі 1,7 млрд доларів містив вкрай цікаву позицію під назвою "високоточні авіаційні боєприпаси", під якими з величезною долею вірогідності розумілись комплекти JDAM, які дозволяють перетворювати звичайні авіаційні бомби на високоточні. Звісно вкрай важливий й аспект, як вони були інтегровані до радянських машин.

Водночас видання Bloomberg з опорою на власні джерела повідомила, що мова йде не просто про JDAM, а його спеціальну версію, яка перетворює бомби на плануючі - JDAM-ER. Це дозволяє значно збільшити дальність скидання боєприпасів та не заходити у зону дії ворожих зенітних ракетних комплексів.

Читайте також: Як рашисти починали свій "повітряний наступ" 24 лютого 2022 року, і чи можуть вони це повторити
JDAM-ER
JDAM-ER у польоті

Також відома й дальність дії JDAM-ER, яка становить 70-80 км. Але в цій ситуації необхідно розуміти реальні параметри використання плануючої бомби. Справа в тому, що дальність скидання будь-якої бомби залежить від енергетики - швидкості та висоти польоту носія. І звісно всі ці аспекти добре відомі ворогу, який сам намагається, хоч і на "кустарному" рівні, створити щось подібне.

Наприклад, відомі параметри та умови дальності використання звичайного JDAM - до 24 км у звичайних умовах крейсерської швидкості та висоти. Але якщо літак підніметься на висоту у 15 км та набере швидкість у 1,5 Маха, то тоді JDAM пролетить вже 44 км. Такий результат досягнутий повітряними силами США під час тестів з F-22.

Тобто, цілком логічно, чим вище буде носій, тим далі зможе планувати JDAM-ER. У 2015 році в Австралії були проведені випробування цієї розробки з винищувачів F/A-18, які здійснювали скидання цієї бомби з висот від 3 до 12 км. І саме під час них було досягнуто параметру "втричі більшого" за дальність JDAM, тобто 72 км для бомби вагою 500 фунтів (227-кг), про що також було повідомлено публічно.

Й з огляду на все, цей показник є максимальним у випадку скидання JDAM-ER з максимальної висоти у 12 км (в оригіналі 40 000 футів), яка дозволила JDAM-ER пролетіти 72 км.

Також для орієнтування у реальних параметрах дальності JDAM-ER можливо звернутися до доволі схожою за конструкцією, але легшою та з кращими аеродинамічними показниками SDB I (Small Diameter Bomb Increment I). Відповідно до опублікованих Defense Technical Information Center міноборони США даних, при скиданні на дозвуковій швидкості з висоти у 12 км дальність SDB I складає 92 км. А при скиданні з надзвукової швидкості та з висоти 15 км - 137 км.

Small Diameter Bomb Increment I
Small Diameter Bomb Increment I

Таким чином справедливо буде вважати, що JDAM-ER для скидання на відстань до 72 км висота польоту має становити 12 км. А це доволі складний для досягнення параметр в умовах насиченої протиповітряної оборони та активності винищувальної авіації противника.

Виходячи з цього, більш реалістичним є використання JDAM-ER в умовах низьковисотного польоту, можливо з кабрування, що дозволить ефективно використовувати такі високоточні боєприпаси, але точно не на дальностях у 72 км. І це необхідно усвідомлювати, щоб не перебувати у загрозливій ілюзії можливостей певних видів озброєння.

Згодом стало відомо оціночні дані відносно дальності використання JDAM-ER при скиданні з малої висоти при кабруванні, що дозволяє дійсно безпечно та ефективно використовувати цей високоточний боєприпас.

Читайте також: Україна не отримає Spike від Італії: що насправді сказала Джорджа Мелоні відносно передачі до України нових ЗРК