xcounter
#

Як рашисти починали свій "повітряний наступ" 24 лютого 2022 року, і чи можуть вони це повторити

5942
Посадка російського Су-35С в білоруських Барановичах напередодні війни з Україною, лютий 2022 року, фото з відкритих джерел
Посадка російського Су-35С в білоруських Барановичах напередодні війни з Україною, лютий 2022 року, фото з відкритих джерел

Росіяни "на папері" мають значну повітряну міць, але по факту не здатні її ефективно використати для досягнення своїх цілей

У різного роду ЗМІ з'явились повідомлення про те, що російські окупанти начебто готують масштабний "повітряний наступ", напередодні річниці повномасштабного вторгнення. Тим більш, що ситуацію "підігрівають" дані про те, що зараз росіяни на своїх аеродромах тримають близько 750 літальних апаратів, рівно стільки ж як і напередодні 24 лютого 2022 року.

Через це в суспільстві вже виникає напружений настрій, тому наприклад Командування Повітряних Сил виступало із завіренням, що наліт на Київ сотень бойових літаків рашистів уже неможливий. Але якщо пригадати, як росіяни взагалі починали свій "повітряний наступ" в перший день повномасштабного вторгнення, і чому зазнали невдачі – взагалі все стане на свої місця.

Читайте також: Як рашисти "промахнулись" по нафтобазам своїми ракетами Х-59 із Су-35, і чому так сильно палало
Посадка рашистського Су-34, ілюстративне фото довоєнних часів

Для цього можемо використати дослідження Королівського інституту оборонних досліджень (RUSI) про особливості бойових дій у небі над Україною в перші півроку повномасштабної війни. Тим більш, що ця праця вийшла в листопаді 2022 року, в самий розпал кампанії ударів РФ по нашій енергосистемі, що лише додало актуальності тезам цього дослідження. Якщо переосмислити прочитане, то побачимо таку картину.

У перший день повномасштабного вторгнення Росія підняла у повітря буквально все, що могла – 350 бойових літаків у першій хвилі удару, інтенсивність вильотів могла досягати до 140 в день, глибина проникнення – до 300 км вглиб від лінії фронту.

Згідно із задумом повномасштабного вторгнення, рашистська бойова авіація мала в першу чергу працювати по об'єктам ППО та іншої військової інфраструктури ЗСУ, використовуючи керовані ракети типів Х-29, Х-31 та навіть Х-59 і так прокладаючи шлях для наступу своїм військам.

Винищувач Су-30СМ ворога з керованою ракетою Х-29Т, ілюстративне фото довоєнних часів

Але буквально до 3 березня 2022 року в окупантів "щось пішло не так", бо вони були вимушені відмовитись від спроб придушити нашу ППО як головний приорітет, натомість перейшли до терористичних ударів по прифронтових містах із розрахунку, що це хоч якось пригнітить моральний дух українців.

Цій же меті були підпорядковані удари по урядовим будівлям, телевежам та іншій інфраструктурі для засобів зв'язку, які рашистські "ВКС РФ" провели на початку березня 2022 року, та удари по складам з продуктами та пальним, які окупанти провели уже наприкінці того ж березня минулого року.

Рашистський Су-25 атакує цивільну інфраструктуру України, зображення наводить RUSI

Але уже після 10 березня 2022 року російська авіація була вимушена зменшити інтенсивність ударів по цивільній інфраструктурі України, бо на цей момент ЗСУ мали достатню велику щільність ПЗРК, отриманих від партнерів із Заходу.

Та й цілісність покриття нашої ППО на той момент вдалось відновити суттєвою мірою, наші зенітні засоби вдалось роззосередити так, щоб вони надійніше прикривали об'єкти інфраструктури та мали менше ризиків потрапити під вогонь росіян. Тому вже за підсумками березня 2022 року відсоток збиття тих же крилатих ракет РФ тримався на рівні 20-30%.

Схоже, росіяни перші 2-3 місяці намагались пограти в своєрідну "гру нервів" проти наших захисників неба. Окупанти знали, що наприклад їх перевага в пілотованій авіації тримається на рівні 15:2. Тому, схоже, навмисно використали таку тактику, коли лише 25% всіх авіаударів були груповими, інші 75% - виконували одиночні чи ланки літаків. Очевидно, розраховуючи на те, що буквально за всіма літаками ворога наші ЗСУ "ганятись" не зможуть.

Збитий "Калибр" рашистів, зображення наводить АрміяInform

Але водночас окупанти не "потурбувались" про те, що їх авіаудари в принципі досягали цілі. Наприклад, була майже відсутня фіксація та перевірка результатів ударів. Росіяни "чомусь" не додумались налагодити пряму взаємодію у небі між своєю бойовою авіацією та літаками радіолокаційного дозору А-50У, що мали би якраз виступати в ролі "повітряних командних пунктів".

Тому в підсумку росіяни самі програли цю "війну нервів", і вже не пізніше травня 2022 року їх тактична авіація в принципі перестала залітати далі аніж за лінію фронту, остерігаючись нашої ППО.

Аналогічна тендеція, до речі, вийшла і з рашистськими ударними Ка-52 – якщо на початку повномасштабного вторгнення окупанти на цих машинах могли заходити вглиб до 50 км нашої території від фронту, то влітку 2022 року "бойова робота" звелась до відстрілу некерованих ракет з кабрування, не наближаючись до лінії бойового зіткнення.

Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Врешті, мало просто мати "на папері" значну кількість бойової авіації протягом всього часу повномасштабної війни, ці літаки потрібно постійно утримати в належному стані боєготовності. А з цим у російських окупантів уже на осінь 2022 року були значні проблеми.

"Ядро" досвідчених пілотів "ВКС РФ" наша ППО по суті вибила, мобілізовані льотчики належної майстерності не демонструють. Оборона сторона гігантської чисельності бойової авіації РФ полягає в тому, що росіяни всі свої літаки обслуговувати належно не можуть. Через що в них доволі часто авіатехніка просто виходить з ладу "по технічним причинам", навіть не долітаючи до лінії фронту.

Тому в цій історії виникає наступний висновок – так, рашисти можуть активізувати використання авіації на фронті, але вони уже точно не здатні на "повітряний наступ" прямо так, як це було 24 лютого 2022 року.

Російський Су-35С заходить на посадку над Білоруссю, лютий 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Як рашисти змінили тактику використання Ка-52 після того, як втратили мінімум 20% таких вертольотів