xcounter
#

Як рашисти застосували свої Су-57, до яких є лише Х-59 та "розпіарені" Р-37

22616
Рашистський Су-57, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Су-57, ілюстративне фото з відкритих джерел

Росіяни бояться "убити" свої винищувачі "п’ятого покоління" об протиповітряну оборону України, тому застосовують літаки за тактикою "повітряних боягузів"

Міноборони Великої Британії в своєму черговому розвідувальному звіті зазначило, що як мінімум із червня 2022 року збройні сили РФ використовували у війни проти України свої винищувачі Су-57, по факту літаки 4++ покоління, хоча рашисти називають їх "винищувачами 5-го покоління".

Британці вказують, що як мінімум 5 літаків Су-57 стоять на летовищі 929-го випробувального центру Міноборони РФ в Ахтубінску. І що застосування такого "вундерваффе" обмежувалось відстрілом ракет "повітря-повітря" та "повітря-земля" із повітряного простору Росії по об’єктам на території (або у повітряному просторі) України.

Читайте також: Рашисти хочуть добудувати Ту-160 і Ту-22М3 із радянських "заготовок", бо мають проблеми з носіями для КР
Російські Су-57 на летовищі в Ахтубінску, зображення наводить Міноборони Великої Британії

Насправді є дані про те, що рашисти почали застосовувати свої Су-57 у війні проти України навіть раніше червня 2022 року.

Наприклад, у середині квітня 2022 року Defense Express з посиланням на власні джерела розповідав, що уже на той момент було відомо як мінімум про два випадки застосування Су-57 – орки з цих літаків били старими радянськими ракетами Х-59 по об’єктам в Кіровоградській області та на території Одеського морського порту. Звісно, що при цьому росіяни не заходили у зону дії ППО України, чим закріпили свою репутацію "повітряних боягузів".

Рашисти звітують про передачу нових Су-57 для "ВКС РФ" у грудні 2022 року, фото з відкритих джерел

Окремо показовим був момент, що рашистам в принципі довелось застосувати старі радянські Х-59 із свого розпіареного "вундерваффе" начебто "5-го покоління".

Бо до повномасштабного вторгнення кремлівська пропаганда розповідала про розробку новітньої "стелс-ракети" Х-69, що є по суті ребрендингом Х-59МК2, саме під Су-57. А в серпні 2022 року російський ВПК уже вдруге презентував по суті "неіснуючу" Х-69, і без особливих результатів у практичній площині. Хоча, наприклад, у відкритому доступі можна зустріти твердження, що в теорії Су-57 міг би нести аж чотири Х-69 у фюзеляжному відсіку.

Схема гіпотетичого розміщення ракет типу Х-69 у внутрішньому відсіку винищувача Су-57, ілюстративне зображення з відкритих джерел

В свою чергу, автори порталу The Drive припускають, що росіяни можуть також застосовувати із своїх Су-57 ракети великої дальності типу Р-37М із заявленою дальністю стрільби до 400 км, щоб намагатись "вполювати" цілі у повітряному просторі України. Як орки це роблять, наприклад, застосовуючи свої перехоплювачі МиГ-31БМ.

Але навряд чи такий формат застосування рашистського Су-57 є результативним. Зважаючи на те, що фактична дальність пуску Р-37 значно менша заявлених 400 км. І наші пілоти уже навчились увертатись від таких ракет, бо російські пілоти завжди діють "за рейками радянських схем".

Су-57 та МиГ-31БМ на одній стоянці, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Схоже, що самі рашисти досі не до кінця впевнені у своєму Су-57, тому тримають ці літаки не в стройових частинах, а в "дослідному" 929-ому випробувальному центрі. Хоча кремлівська пропаганда стверджує, що в 2022 році "ВКС РФ" отримали аж шість літаків цього типу, через що кількість серійних Су-57 уже досягла 10 одиниць.

По мірі того, як росіяни насправді не впевнені у своєму Су-57, вони й не ризикують застосовувати свої Су-57 бодай у близькості до зони дії протиповітряної оборони України. Щоб не псувати репутацію своїй "чудо-зброї". Очевидно, пам’ятаючи про випадки збиття своїх Су-35С нашими ЗРК та МіГ-29, хоча це було в принципі неможливо, зважаючи на технологічну перевагу рашистів у повітрі.

Рашистські Су-57 на аеродромі в Ахтубінску станом на 2019 рік, зображення наводить портал The Drive
Читайте також: У РФ спробували "позитивно" підбити підсумки "оборонки" за 2022 рік: що з цього вийшло