xcounter
#

Рашисти вже вдруге презентують "неіснуючу" ракету до винищувача Су-57: які перспективи у ворога

28257
Рашистський Су-57 із озброєнням у внутрішньому відсіку, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Су-57 із озброєнням у внутрішньому відсіку, ілюстративне фото з відкритих джерел

На "міжнародному" військово-технічному форумі "Армия-2022", організованому МО РФ, буде вперше представлено нову російську авіаційну крилату ракету Х-69. Що це за ракета, чим вона може загрожувати Україні та які перспективи прийняття її на озброєння ВКС Росії – у матеріалі Defense Express

З назви форуму ми взяли у лапки слово "міжнародний", оскільки закордонних гостей там буде мало, а охочих купити російське озброєння – ще менше. Причини цього зрозумілі – агресія Росії проти України та санкції проти РФ та її партнерів. Переважно, на форумі будуть представники режимів, які вже перебувають, як Росія, під санкціями, на кшталт Ірану та КНДР. "Армия-2022" призначена, переважно, для внутрішнього споживання – для підйому патріотичних настроїв російського народу.

На форумі буде багато експонатів (переважно вже відомих), але ракета Х-69 привернула нашу увагу, тому що військові та цивільні об'єкти України вже понад 5 місяців зазнають ударів крилатих ракет різних типів, у т.ч. авіаційних. То що це за нове лихо на наші голови?

Читайте також: Тактика повітряних боягузів: як Росія вперше застосувала проти України свій найновіший літак Су-57

Демонстраційний зразок російської ракети Х-69, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ракету Х-69 було розроблено у Державному машинобудівному конструкторському бюро (ДержМКБ) "Радуга" ім. А. Я. Березняка на підприємстві, що створює високоточну ракетну зброю. Воно входить до складу російської корпорації "Тактичне ракетне озброєння" (КТРВ).

Як повідомила прес-служба КТРВ – багатофункціональна, малопомітна та високоточна крилата ракета Х-69 призначена для ураження широкої номенклатури наземних стаціонарних цілей з відомими до пуску координатами, у тому числі без радіолокаційного, інфрачервоного та оптичного контрасту до навколишнього фону. Вона може використовуватися для знищення об'єктів комунікацій, залізничних станцій та вузлів, стаціонарних наземних складів боєприпасів та ПММ, наземних командних пунктів та вузлів зв'язку, авіаційної техніки на відкритих стоянках аеродромів, об'єктів нафтопереробних та нафтохімічних заводів, енергетики, а також морських цілей у місцях базування.

Ракета Х-69 - по суті "ребрендинг" крилатої ракети за проектом Х-59МК2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ракета оснащена комбінованою системою навігації та автоматичного керування на базі безплатформної інерційної системи, зкомплексованої з навігаційною апаратурою споживача інформації комерційних каналів супутникових навігаційних систем ГЛОНАСС та GPS NAVSTAR, а також з комплексним радіотехнічним вимірником висоти та швидкості, оптико-електронною системою, що дозволило значно розширити спектр розв'язуваних завдань.

Дальність польоту ракети Х-69 до 290 км, швидкість 700-1000 км/год., маса бойової частини 300-310 кг. Вона може розміщуватись як на зовнішніх підвісках, так і у внутрішніх відсіках озброєння.

Ракету Х-69 зможуть застосовувати усі російські перспективні та сучасні багатоцільові винищувачі та винищувачі-бомбардувальники, у тому числі Су-57 (на озброєнні 6 од.), Су-75 (Checkmate, ще розробляється), Су-30МК, Су-34, Су-35С, МиГ-35С, МиГ-29К та інші, оснащені бортовим радіоелектронним обладнанням (БРЕО), адаптованим для підготовки ракети до пуску та обладнаних авіаційним катапультним пристроєм типу АКУ-58 (УВКУ-50). Взагалі, згідно прес-службі КТРВ, це не ракета, а мрія льотчика.

Схема гіпотетичого розміщення ракет типу Х-69 у внутрішньому відсіку винищувача Су-57, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але прес-службі КТРВ за посадою належить рекламувати та розхвалювати своє смертоносне дітище, а якщо поглянути на нього уважніше, то цей виріб «нового покоління» (так і було сказано) є відомою ракетою Х-59МК2 "оновленою", яка була представлена ще на МАКС-2015. Ця ракета мала, як і Х-69, дальність польоту до 290 км, швидкість 700-1000 км/год., масу бойової частини 300-310 кг. Зовні вони теж не відрізняються, що підтверджує малюнок, представлений прес-службою КТРВ.

Взагалі, схоже, що КТРВ "створила" ракету "нового покоління" лише змінивши довге позначення Х-59МК2 "оновлена" на коротке Х-69 (ну, може, й у системі управління щось змінила). Адже навіть це позначення нагадує "звідки ноги ростуть".

Внутрішня будова рашистської крилатої ракети типу Х-59МК2, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Так чим буде небезпечна ракета Х-69 для України (якщо її випустять у достатній кількості та будуть застосовувати)?

Ракети Х-59МК2 вже застосовувалися в Україні. ВПС Росії, побоюючись нашої ППО, намагалися пускати їх по цілям в Україні поза межами України. Х-59МК2 мають високу точність (3-5 м) та потужні БЧ (320/283 кг), але дальність пуску 285 км обмежує їх застосування. Невелика швидкість (900-1050 км/год) та висота польоту ракет (50-300 м) дозволяли виявляти та вражати їх ЗРК С-300ПТ/ПС та "Бук-М1" ППО України, а також винищувачами МиГ-29 та Су-27.

Але виявлення та враження малопомітних для РЛС ракет Х-59МК2 "оновлених" (тобто Х-69) представлятиме певну складність. Втім, ЗРК NASAMS, які постачаються в Україну, мають не тільки РЛС, а й електрооптичні датчики, та можуть застосовувати не лише ракети AIM-120 AMRAAM з радіолокаційним наведенням, а й AIM-9X Sidewinder та IRIS-T з інфрачервоним. Та й наші винищувачі мають електрооптичні датчики та ракети "повітря-повітря" з інфрачервоним самонаведенням.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ракети Х-59МК2 вже збивалися нашою ППО, але нестача у ЗСУ ЗРК та винищувачів не дозволяла забезпечити захист більшості важливих об'єктів країни. Сподіватимемося, що коли Повітряні сили України отримають достатньо ЗРК NASAMS та винищувачів з необхідними ракетами, проблема захисту й від Х-69 теж вирішуватиметься, хоча б частково.

Втім, виробництво ракет Х-69 ще треба налагодити. Відсутність елементної бази в Росії та жорсткі санкції Заходу можуть взагалі зірвати серійний випуск ракет Х-69, що, скоріш за усе, і станеться.

Читайте також: Як рашисти використовують ракети Х-59, котрі бояться туману та дощу