xcounter
#

Тактика повітряних боягузів: як Росія вперше застосувала проти України свій найновіший літак Су-57

Багатофункціональний літак  5-го покоління Су-57
Багатофункціональний літак 5-го покоління Су-57
166785

Розпіарений російський літак Су-57 так званого п'ятого (де-факто 4++) покоління був застосований для знищення цілей на території України. Але рашисти зважились тільки на пуски ракет з власного повітряного простору. Через страх втратити зразок свого літака, збиття якого нашими засобами ППО мало б ефект, який за гучністю можна було б порівняти хіба що з затопленням крейсера "Москва".

Але й це ще не все у цій історії. Виявляється, нового високоточного озброєння для нового винищувача (а їх для ПКС ерефіі спромоглися виготовити лише декілька) у рашистів просто немає. Тож "стелз-винищувач" використовується як звичайна повітряна платформа для запуску з зовнішніх точок підвіски керованих ракет часів СРСР. Ну, тож як завжди, "аналоговнет".

Перший російський стройовий винищувач "п’ятого" покоління Су-57 надійшов на озброєння одного із авіаційних полків Південного військового округу на початку у 2021.

За інформацією Defense Express, перше застосування літаків Су-57 у бойових діях сталося 8 квітня. О 17.22 та 17.37 два багатоцільові винищувачі Су-57 929 державного льотно-випробувального центру (Ахтубінськ) ПКС з повітряного простору ерефіі завдали авіаційних ударів ракетами типу Х-59 по об’єктах на території Кіровоградської області та порту Одеса.

Читайте також: РФ вперше застосувала проти України радянську ракету Х-59 (фото)
Авіаційні керовані ракети Х-59, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для оснащення Су-57 застосовувались боєприпаси, що знаходились на складах, розташованих на аеродромі "Ахтюбінськ-Воолодимирівка" Астраханської області. Там якраз і зберігались ракети Х-59 класу "повітря-земля" радянського виготовлення, здатні знищувати цілі на відстані до 300 км. Нових високоточних засобів враження для застосування з Су-57 немає.

Внутрішні відсіки на Су-57

Загалом інформація про реальний склад озброєння Су-57 залишається досить розмитою. У літака є внутрішній збройний відсік, який, ймовірно, може нести від чотирьох до шести ракет середньої дальності класу "повітря-повітря". Два додаткових збройних відсіки є під коренем крил винищувача. До сих пір не з'явилося ніяких зображень або відеозаписів використання зброї з цих відсіків. Літак також має шість вузлів зовнішньої підвіски для боєприпасів, коли малопомітність не є пріоритетом.

Що ж до використання Х-59, то вперше про застосування цієї зброї стало відомо буквально за пару днів до історії з Су-57. Коли на початку квітня аграрна компанія ПАЕК, що працює на Миколаївщині, на своїй сторінці у Facebook повідомила – їх елеватор в регіоні зазнав ракетної атаки рашистів, в результаті чого робота зерносховища була паралізована.

Працівники компанії зробили декілька фото на місці удару та декілька скрін-шотів зі своїх камер спостереження. І як можемо побачити на одному із зображень, для удару в цьому епізоди рашисти використали радянську керовану ракету Х-59, і це – був перший відомий випадок застосування такої ракети у війні проти України.

Читайте також: "Танок страху" з кабіни Ка-52 та стрільба наосліп: пропагандисти РФ зганьбились черговим відео