xcounter
#

Росія взялася за дешевий "Овод": вперше показали ракету Х-59МКМ без ГСН

Підхід з Х-59МКМ Україна цілком може адаптувати і до свого повітряного "Нептуна"
Модернізована високоточна авіаційна керована ракета класу "повітря-поверхня" Х-59МКМ для ураження нерухомих наземних цілей з заздалегідь відомими координатами (С) Михайло Жердєв
Модернізована високоточна авіаційна керована ракета класу "повітря-поверхня" Х-59МКМ для ураження нерухомих наземних цілей з заздалегідь відомими координатами (С) Михайло Жердєв
7639

На Міжнародному авіаційно-космічному салоні ​було представлено надвичайно бюджетне рішення у вигляді ракети Х-59МКМ​ - з виводом ракети у район цілі лише за допомогою інцерційно-супутникової системи наведення.

Російська корпорація "Тактичне ракетне озброєння" на Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2021 вперше представила модернізований варіант своєї високоточної авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" Х-59МК, що у отримала індекс Х-59МКМ. Ракета розроблена "Державним машинобудівним конструкторським бюро "Радуга", що входить до складу корпорації "Тактичне ракетне озброєння".

Ракета Х-59МКМ оснащена проникаючою бойовою частиною і призначена для ураження нерухомих наземних цілей з заздалегідь відомими координатами. Заявлено, що у ракеті Х-59МКМ використовується оригінальна конструкція тандемної проникаючої бойової частини з основним проникаючим зарядом масою 320 кг і предзарядом загальною масою 40 кг, що складається з пакету з чотирьох кумулятивних елементів. Саме це показано на фото.

Читайте також: Українські авіаційні ракети з новими ГСН від компанії "Радіонікс" полетять на експорт
Х-59МКМ
Передня частина модернізованої авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" Х-59МКМ (С) Михайло Жердєв

Показаво, що головки самонаведення у носовій частині ракети немає - там розташовані предзаряди. Для наведення ракети використовується система навігаційно-автоматичного управління СНАУ-59МК-02.

Комплекс Х-59 "Овод" - добре відома розробка з часів Радянського Союзу. Ця зброя створювалася як засіб ураження малорозмірних наземних і надводних цілей, прикритих засобами ППО. Було потрібно забезпечити високу точність ураження без заходження літака-носія в зону ураження ППО противника. У 1981 році комплекс Х-59 "Овод" був введений до складу озброєння Су-24 і модернізованого варіанту - Су-24М.

Х-59
Перші зразки ракети Х-59 "Овод" у музеї МКБ "Радуга"

Тоді для системи управління за основу була взята комбінація автономної (на початковій ділянці траєкторії) і телевізійно-командної систем наведення, оскільки передбачалося ураження цілей, які визначаються візуально. Йшлся про інерціальну та телекомандну систему управління через ракету з можливістю захоплення цілі ТГСН.

Зображення місцевості з телевізійної камери ракети передавалось на екран штурмана-оператора, який керував польотом ракети. Визначивши ціль, штурман утримував її у перехресті на екрану. Кругове ймовірне відхилення Х-59 при такому наведенні становило 2-5 м.

При автономному наведенні програмне керування польотом здійснювалось за сигналами автопілота на заданій висоті до моменту виявлення цілі на екрані оператором. При стійкому зв'язку телевізійно-командне наведення забезпечувалось на дальності до 120 км. При повністю автономному наведенні попадання забезпечувалось на відстані до 40 км.

Цю систему наведення розробки Московського науково-дослідного телевізійного інституту до ракети Х-59 та Х-59М випускали в Україні, у Львові на підприємстві "Текон-Електрон".

Керована ракета Х-59МК підвищеної дальності класу "повітря-поверхня" з активною радіолокаційною головкою самонаведення

Проте надалі конструкторське бюро "Радуга" неодноразово експерементувало зі створенням різних версій відомої ракети з комплексу "Овод". Так, модифікація Х-59М2 "Овід-М2" отримала цілодобову систему наведення на базі бесплатформенной навігаційної системи, доповненої системою супутникової корекції, та ГСН російського виробництва. Забезпечується розпізнавання орієнтирів по маршруту польоту і цілі. Програма передбачає політ на малих висотах від 50 до 300 м. Протикорабельна Х-59МК оснащується радіолокаційною ГСН. Система наведення: БІНС + супутникове + активне радіолокаційне самонаведення.

Далі, на Х-59МК2 та Х-59МК2 на "Радузі" повернулись до оновленої електронно-оптичної системи наведення у поєднанні з БІНС + супутниковою складовою.

Модернізована авіаційна керована ракета класу "повітря-поверхня" Х-59МКМ (С) Михайло Жердєв

Проте зараз на Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2021 було представлено надвичайно бюджетне рішення вигляді ракети Х-59МКМ - з виводом ракети у район цілі лише за допомогою інцерційно-супутникової системи наведення. При цьому КВО заявлене 10 метрів.

Заявлені ТТХ модернізованої авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" Х-59МКМ (С) Михайло Жердєв

Стартова маса ракети Х-59МКМ становить 930 кг, довжина 5,7 м, розмах крила 1,3 м. Ракета оснащена турбореактивним двигуном, маршова швидкість польоту 900-1050 км/год, висота польоту від 15 м до 2000 м. Максимальна дальність польоту ракети вказана у 285 км. Запуск ракети може проводитися при висоті польоту літака-носія від 200 до 11000 м.

Читайте також: Україна збирається адаптувати авіаційні ракети під бразильські винищувачі Saab JAS-39E Gripen