xcounter
#

Російський аналог JDAM: звідки взявся, наскільки реальний та як у РФ тим самим розписались у безпорадності "Гефеста"

JDAM здорової людини
JDAM здорової людини
19466

У російському аналогу JDAM-ER чудово все починаючи від кривих зварювальних швів, до питання, як цей комплект взагалі наводиться на ціль, але взяти його до уваги все одно необхідно

Російські джерела виклали вкрай цікаву фотографію з новим видом озброєння фронтових бомбардувальників - до звичайної бомби ФАБ-500М-62 під'єднаний комплект, який максимально ідеологічно копіює американський JDAM-ER.

На опублікованому фото видно, як під крило Су-34 причіплений боєприпас до якого на металевих стяжках приєднаний блок з крилами.

Читайте також: Чому ВМС України рахують рашистські кораблі з "Калібрами" аж в Середземному морі
JDAM рф
Аналог JDAM у РФ

Як йдеться у самому дописі до фото: "характер досить грубого виконання натякає те що, що маємо досвідчений зразок, зібраний зовсім недавно". І з цим твердженням важко не погодитись, бо зварювання з відверто "кривими" швами - прямо натякає, що робили цей виріб доволі швидко.

Одночасно з цим закралась підозра, що це може бути результатом співпраці з Іраном. Але навіть іранські аналоги JDAM мають у рази технологічніший вигляд.

JDAM іран
Аналог JDAM з Ірана

Також сам корпус комплекту викликає певні запитання, зокрема вкрай схоже, що відсутня можливість закладання координат цілі безпосередньо у польоті. Більше того, металевий корпус відкриває питання наявності у ньому антен для приймання координат супутникової навігації.

Можливо зробити обережне припущення, що мова йде про перший дослідний аеродинамічний зразок, мета якого протестувати саму аеродинамічну схему комплекту. Або цілком можливо, що він цієї можливості немає і це просто засіб збільшення дальності скидання бомб.

Водночас для РФ поява такого аналога JDAM-ER цікава сама по собі. Справа в тому, що протягом декількох десятиріч російське міноборони не було зацікавлено у високоточних боєприпасах. Зокрема, попри те, що у РФ були продемонстровані такі розробки, як ПБК-500У СПБЭ-К "Дрель" від НПО "Базальт", або "Гром-Э2" від "Тактическое ракетное вооружение" на базі ракети Х-38, чи доопрацювання радянських розробок у вигляді КАБ-500C, всі вони мали підхід створення нових боєприпасів, а не комплектів.

ПБК-500У СПБЭ-К Дрель
ПБК-500У СПБЭ-К "Дрель"

А пріоритет був наданий інтеграції прицільного комплексу СВП-24 "Гефест". Суть СВП-24 "Гефест" полягає у тому, що це фактично цифровий бомбовий приціл, який за рахунок супутникових даних відносно положення носія та координат цілі обраховує параметри атмосферного тиску, вологості повітря, швидкості вітру, швидкості польоту, розраховує параметри польоту та здійснює скидання звичайних бомб в автоматичному режимі на автопілоті.

СВП-24 Гефест
СВП-24 "Гефест" має окремі версії під різні літаки, блоки обчислення знизу під дісплеями

Інтеграція саме СВП-24 "Гефест" у російських ЗМІ подавалась навіть у ключі відвертої "задорнівщини", коли "тупі американці" розробили одноразові JDAM, а "розумінні росіяни" створили "розумні літаки". У вигляді аргументу щодо ефективності такого підходу навіть наводилось бойове застосування бомбардувальників у Сирії, які фактично здійснювали "килимові бомбардування" з висоти понад 5-6 км для унеможливлення ризику потрапляння під вогонь ПЗРК.

Але реальність виявилось дещо іншою і тепер цю розробку у російських ЗМІ називають "аналоговнєтним" рішення. Водночас більш профільні російські видання, визнають, що це є аналогом JDAM, який хоч і значно забарився, але має компенсувати відставання. Також не треба відкидати той варіант, що такий "витік" є спеціалізованою дезінформацією і має приховати появу у РФ плануючих бомб від іноземної країни, зокрема і від Ірану.

Читайте також: AMX-10RC: про специфіку цього колісного танка, який взагалі розвідувальна машина та його місце на полі бою