xcounter
#

Україна не отримає Spike від Італії: що насправді сказала Джорджа Мелоні відносно передачі до України нових ЗРК

8083
Запуск ПТРК Spike
Запуск ПТРК Spike

Попри те, що нібито прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні оголосила про передачу до України "трьох видів ЗРК" - SAMP/T, Skyguard та Spike у реальності ситуація зовсім інша

Під час візиту до Києва прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні повідомила про черговий пакет допомоги для України, який буде включати вкрай важливий далекобійний SAMP/T, який передається разом із Францією.

Окрім того, більшість ЗМІ процитувало її слова таким чином, що Україна має отримати ще два зенітних ракетних комплекси - Skuruard та Spike. А основною для цитування стала наступна трансляція (з 23:10):

Читайте також: Рашисти хотіли авіаційну версію ракети "Калибр" під Су-35, але "щось не вийшло"

Відносно Skyguard, то відносно нього будь-яких запитань немає, цей ЗРК вже передається іншими країнами, зокрема Іспанією, а також вже був анонсований Римом.

А ось відносно Spike одразу виникли певні запитання. Наприклад те, що це не зенітний ракетний комплекс, а протитанковий. Хоча звісно в теорії він може дозволити боротися з низьковисотними неманевреними цілями, але це точно не його призначення. А головне те, що Spike - це ізраїльська розробка, яка хоч й стоїть на озброєнні збройних сил Італії, але його передача потребувала б згоди на реекспорт. Тобто вірогідність України отримати Spike наразі об'єктивно можливо вважати сумнівною.

Саме тому для перевірки того, що дійсно сказала Джорджа Мелоні можливо прослухати її промову без перекладу.

І на відео вона абсолютно точно називає другий з двох ЗРК, які буде передавати Італії - Spada, який також відомий, як Skyguard. І маємо зазначити, що Skyguard - це лише загальна назва цих комплексів, які у кожній країні можуть мати власну назву через внесені зміни. Наприклад Іспанські Skyguard ще мають назву Toledo, а в Італії - Spada.

Таким чином, можливо лише констатувати, що ЗСУ поки, як мінімум від Італії, не отримає ізраїльські Spike. Але SAMP/T та Spada - дійсно мають величезне значення для посилення обороноздатності України.

Читайте також: Легкі штурмовики для України: чи є шанси для AMX Ghibli, Alpha Jet, Hawk та інших