xcounter
#

ЗРК SAMP/T для України: чому це найкраще, що може передати Європа - можливості та характеристики та як він працює

Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T
Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T
30252

SAMP/T окрім дальності знищення цілей до 100 км, може перехоплювати й балістичні ракети

Зенітний ракетний комплекс SAMP/T, який, поки за неофіційними повідомленнями, планують передати Україні Італія та Франція - без жодних сумніві найкраще, що є у арсеналі цих країн у царині не тільки протиповітряної, але й протиракетної оборони.

На користь того, що саме SAMP/T може стати кандидатом на передачу до України говорить декілька вкрай важливих факторів. По-перше, загалом у двох потенційних країн-донорів лише 16 комплексів, з яких у Франції 10, а в Італії - 6 одиниць. Тобто передача нехай й незначної кількості ЗРК, не стане критичним ударом по обороноздатності країн, які, тим паче знаходяться у глибині "бойових порядків" НАТО.

Читайте також: Якщо рашисти вирішать повернути Т-55, скільки знадобиться на відновлення цих танків

По-друге, SAMP/T це абсолютно цифровий комплекс і потребує лише 14 осіб на ЗРК (fire unit) з чотирма пусковими уставками. Для Patriot кількісний особовий склад розрахунку на стандартний fire unit, за наявною інформацією, складає 90 осіб. Тобто питання опанування SAMP/T може бути швидшим за Patriot, а загальна цифровізація та автоматизація європейського ЗРК можливо робить його й значно простішим у експлуатації (але не факт, що в обслуговуванні).

І нарешті третій фактор, який взагалі може бути ключовим у всій цій історії. SAMP/T від компанії Eurosam активно пропонується на експорт, але з отриманням цих ЗРК безпосередніми замовниками - Францією та Італією, жодних нових клієнтів він не отримав. І його використання в Україні може стати вкрай важливим пунктом під назвою "доведена бойова ефективність", яка працює у рази краще ніж відеоролики та брошури.

Водночас навіть незначна кількість SAMP/T може якісно посилити протиповітряну оборону України. Справа в тому, що заявлена дальність перехоплення ракетами Aster 30 аеродинамічних цілей складає 100+ км.

І треба ще й зазначити, що Aster 30 - це адаптована до наземного пуску ракета "повітря-повітря" яку глобально переробили MICA, до якої додали першу маршову ступінь та маневрові двигуни, що дозволяють їй активно маневрувати з перевантаженнями до 60 g.

Aster 30
ТТХ Aster 30 з офіційного проспекту MBDA

Ще одна перевага SAMP/T - це багатоканальність, один ЗРК може одночасно обстрілювати до 16 цілей. А саме наведення здійснюється за принципом - радіокомандне на маршовій ділянці та активна радіолокаційна головка самонаведення самої ракети на термінальній.

Враховуючи їхню дальність дії проти аеродинамічних висотних цілей, то вкрай апроксимовано і виключно з метою ілюстрації, бо у житті все значно складніше, можливо показати наступне:

SAMP/T дальність

Тобто навіть незначна кількість у дев'ять SAMP/T, які до речі, мають ще надважливу особливість розгортати пускові на дальності до 10 км від командного пункту, дозволяють якісно прикриту Україну. Але необхідно розуміти, що дальність 100+ км максимальна інструментальна дальність для знищення цілей в ідеальних умовах. У випадку маловисотної, малопомітної цілі ця дальність буде значно меншою.

Але найголовніше, це те, що для SAMP/T заявлена можливість перехоплення балістичних цілей. Звісно на значно меншій дальності ніж аеродинамічні цілі, але тим не менш мова йде про дальність до 30-35 км. Враховуючи те, що РФ, за даними ГУР МОУ, отримає балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar від Ірану вже у листопаді, SAMP/T вкрай необхідний ЗСУ. А єдиним іншим комплексом, який може бути у теорії переданий Україні з аналогічними можливостями є лише Patriot.

Характеристики SAMP/T

  • Дальність знищення літаків: 100+ км (ориг. in excess of 100 km)
  • Дальність знищення балістичних ракет: до 30-35 км
  • Висота знищення цілей: до 20 км
  • Маса бойової частини зенітної ракети: 15-20 кг
Читайте також: США шукають всі доступні АК-74, про таку допомогу для ЗСУ офіційно не оголосять