xcounter
#

США шукають всі доступні АК-74, про таку допомогу для ЗСУ офіційно не оголосять

7833
Американський військовий з АК-74, фото ілюстративне
Американський військовий з АК-74, фото ілюстративне

Схоже, вибір зброї залежить від обсягу доступних на світовому ринку патронів

Армія США оголосила, що шукає "джерело поставок" для можливої закупівлі автоматів радянського виробництва АК-74, або ж конструктивних аналогів цієї зброї. Американські військові хочуть купувати зброю в такій комплектності – один автомат, 4 магазини до нього, набір для чистки зброї та плечовий ремінь, інструкція для користувача. Про це пише портал The Drive.

Американські військові уточнюють, що готові купувати автомати, навіть якщо комплект до них буде неповним – тобто не вистачатиме "ріжків" чи засобів для чистки ствола. Замовник уточнює, що його цікавлять АК-74, або ж конструктивні аналоги виробництва "Варшавського договору" - румунські md.86 або ж східнонімецькі MPi AK74.

Читайте також: Бійці ЗСУ використовують кулемет "Максим", який може безперервно "поливати" вогнем рашистів (фото)

Якщо раптом у потенційного постачальника знайдуть АК-74 уже російського виробництва, армію США це цілком влаштує. А от болгарські автомати AR-SF чи польські автомати Tantal – уже не підходить.

Східнонімецький автомат MPi AK74, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Можливо, тут вся справа у набоях. Наприклад, болгарський AR-SF виготовлявся або під "натівський" набій 5,56x56 мм, або під "радянський" набій 7,62x39 мм. А радянський АК-74 або його аналоги часів "Варшавського договору" виготовлялись під набій 5,45x39 мм.

Схоже, в даному випадку американські військові при виборі моделі автомата під закупку виходили з того, які набої зараз найбільш доступні на світовому ринку. І схоже, що найбільш доступний – це саме "радянський" набій 5,45x39 мм.

Болгарський автомат AR-SF, ілюстративне фото з відкритих джерел

Яку кількість автоматів АК-74 планують закупити, за якою вартістю, і взагалі для яких цілей – армія США не розкриває. Зате вказує, що готова проводити закупки автоматів аж до листопада 2023 року.

Автори The Drive не виключають, що частково АК-74 потрібні американським військовим для своїх ССО. Але найбільш ймовірно, що такі радянські автомати Пентагон вирішив скупити саме для допомоги ЗСУ. Тим більш, що у новому пакеті військової допомоги Білий Дім заявляв про поставки стрілецької зброї та 2,7 млн набоїв, без деталізації по номенклатурі.

І схоже, що кількість закуплених та поставлених для ЗСУ за цією програмою АК-74 офіційно розкривати Білий Дім не буде. Тим більш, що у цієї програми "плаваюча" дата дедлайну.

Румунський військовий з автоматом md.86, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: "Калашников" хвалиться, що робить більше зброї, але рашисти поки можуть сильно не радіти