xcounter
#

Бійці ЗСУ використовують кулемет "Максим", який може безперервно "поливати" вогнем рашистів (фото)

52677
"Тачанка" з кулеметом "Максим" на шасі автомобіля ЛуАЗ, стоп-кадр з репортажу "Суспільне.Запоріжжя"
"Тачанка" з кулеметом "Максим" на шасі автомобіля ЛуАЗ, стоп-кадр з репортажу "Суспільне.Запоріжжя"

Але після Перемоги Україна буде зобов’язана вирішити проблему оснащення ЗСУ найновітнішою стрілецькою зброєю

Портал The Drive звернув увагу на відеосюжет "Суспільне. Запоріжжя" про місцеву тероборону, що захищає наші позиції на Півдні України. Авторам цього сюжету бійці Запорізької тероборони показали свою "тачанку" на базі автомобіля ЛуАЗ, озброєну кулеметом "Максим".

При цьому бійці ТРО мали набагато сучаснішу індивідуальну стрілецьку зброю – радянські автомати АК-74 та трофейні АК-12. У них "запасі" також був радянський кулемет Дегтярьова, випущений в 1941 році.

Читайте також: Морпіхи ВМСУ на Одещині озброїлись "тачанкою" з кулеметом КВПТ (відео)
Боєць Запорізької ТРО, "тачанка" з кулеметом "Максим" та радянським ДП-27, стоп-кадр з репортажу "Суспільне.Запоріжжя"

Таку появу "тачанки" з кулеметом Максима на фронті війни проти рашистів не можна назвати одиничною. Видання Economist відзначає, що "Максим" використовують як і наші бійці, так і орки по ту сторону лінії фронту.

Про обсяги можливого використання стрілецької зброї часів Другої світової війни можуть говорити такі показники – в 2012 році на складах в Україні лежало 35 тисяч одиниць зброї, виробленої в 1920-1950-х роках. А вперше "Максими" зняли з консервації на складах в 2016 році.

Кулемет Максима особливо в нинішніх умовах виглядає архаїчно – маса 68 кг, водяне охолодження ствола. Але бійці ЗСУ, з якими вдалось поспілкуватись авторам Economist, відзначають – "Максим" має дальність прицільної стрільби в 1 км, дальність ефективної стрільби до 3 км, а водяне охолодження ствола дає можливість вести вогонь в обороні ледь чи не безперервно. Тому "Максим" в нинішніх умовах – цілком ефективний.

Але це аж ніяк не скасовує факту, що після Перемоги Україна буде зобов’язана вирішити проблему оснащення ЗСУ найновітнішою стрілецькою зброєю.

Бійці ЗСУ з кулеметом "Максим" на позиції біля Мар'їнки в 2016 році, зображення - Gazeta.ua
Читайте також: Промовисте відео з 85-мм гарматою 1946 року: ЗСУ якнайшвидше потрібно більше сучасної артилерії