xcounter
#

Бійці ЗСУ відстрілялись по ворогу "партизанським" "Градом" на МТ-ЛБ (відео)

51797
Імпровізована РСЗВ на шасі МТ-ЛБ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Імпровізована РСЗВ на шасі МТ-ЛБ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Машина могла бути як і трофейна, так і взята із старих запасів Збройних Сил України

У відкритому доступі з’явилось відео, яке розповідає – наші бійці для оборони від окупантів застосували імпровізовану реактивну систему залпового вогню, на шасі МТ-ЛБу було встановлено два блоки для запуску некерованих авіаційних ракет типу С-8.

На цей цікавий момент звернули увагу автори польського Defence24.

Читайте також: ЗСУ показали бойову роботу рідкісної модернізації "Града" (відео)

Перша версія, що спадає на гадку – ця імпровізована РСЗВ для відстрілу авіаційних ракет була взята із старих запасів ЗСУ або ж "Укроборонпрому".

У відкритих джерелах можемо знайти згадку, що в 2015-2016 роках в експериментальному порядку було створено п’ять таких реактивних систем залпового вогню на базі МТ-ЛБ. Для першого експериментального зразка було використано шасі від ЗРК "Стріла-10", блоки з некерованими ракетами кріпились замість ПУ із зенітними ракетами. Від подальших переробок відмовились, бо імпровізовані РСЗВ із дальністю стрільби лише до 4 км були малоефективні в умовах тодішньої "позиційної війни" на Сході України.

Імпровізовані РСЗВ на шасі МТ-ЛБ,виготовлені для Збройних Сил України, фото зразка 2016 року з відкритих джерел

Але на відео ми бачимо, що як шасі використовується саме МТ-ЛБу, блоки для запуску некерованих авіаційних ракет прикріплені жорстко.

Це дозволяє припускати, що ця РСЗВ насправді могла бути трофейною, та належала якомусь з формувань "1-го та 2-го армійського корпусів" бойовиків на тимчасово окупованому Донбасі.

Читайте також: Скільки гармат уже втратили рашисти, і як трофеї посилили артилерію ЗСУ