xcounter
#

Італія виділяє додаткові батареї Skyguard з ракетами Aspide, але SAMP/T буксує

Пускова ЗРК Spada з ракетами Aspide (Skyguard)
Пускова ЗРК Spada з ракетами Aspide (Skyguard)
16221

ЗРК Skyguard з ракетами Aspide вже знайомий у ЗСУ, бо раніше його вже відправила Іспанія, а ось про передачу SAMP/T зможуть оголосити не раніше лютого

Італійський уряд на наступному тижні планує затвердити пакет допомоги Україні, який буде торкатися й посилення протиповітряної оборони. Попри те, що сам перелік засекречений італійське видання La Repubblica, з опорою на власні джерела ствреджує, що він буде містити чотири ЗРК, кожний з яких має 18 ракет Aspide.

З огляду на все мова йде про ЗРК Skyguard, точніше, якщо використовувати місцеву назву - Spada, з ракетами Aspide, які вже ставали темою можливої передачі з боку Італії станом на листопад минулого року. Більше того ЗРК з цими ракетам вже отриманий Україною від Іспанії, яка передала свою версію цих ЗРК - Toledo, яка має незначні відмінності.

Читайте також: Новий "ленд-ліз" від рашистів для ЗСУ, окупанти "забули" 122-мм снаряди неподалік від кордону

Зазначимо, що кожна пускова Spada містить шість ракет, у комплекс входить три пускові, РЛС виявлення та супроводження цілі, яка є частиною командного пункту Pluto, машини забезпечення, а також, опціонально, дві артилерійські зенітні системи Oerlikon GDF-001. Наведення на ціль відбувається за принципом напівактивного наведення, РЛС має опромінювати ціль до моменту її знищення, а ракета вже летить на відбитий від цілі сигнал.

Aspide Spada Skyguard

Сама ракета Aspide є ліцензованою копією, зі значними змінами, американської ракети "повітря-повітря" AIM-7 Sparrow. Зміни торкнулись всіх основних компонентів ракети включно з новою головкою самонаведення, більш потужного двигуна, приводів рулів та навіть збільшенню габаритів самої ракети Aspide від AIM-7.

Враховуючи те, що ці роботи проводились ще у 70-х роках надалі можливості ракети збільшувались і якщо спочатку вони становили до 12 км, то надалі вони зросли до позначки 20 км у версії Aspide 2000. Але навряд слід очікувати саме на оновлену версію.

Загалом збройні сили Італії, відповідно до Military Balance за 2021 рік, мають 32 ЗРК Spada (Skyguard-Aspide). Цікаво, що одна з частин, яка експлуатує ці ЗРК - 17-й зентіно-артилерійський полк Sforzesca, який має на власному гербі український тризуб. Але дивуватися та шукати таємні знаки не варто, для італійського війська український тризуб - доволі розповсюджена річ. Тож якщо у мережі знову з'явиться італійська техніка з жовто-блакитним тактичними знаками та тризубом, то не факт, що вона їде саме до України.

Водночас у цей пакет допомоги не увійде значно потужніший ЗРК SAMP/T, який має задекларовану дальність знищення цілей понад 100 км та може перехоплювати балістичні ракети. Його передача буде оформлена окремим декретом, який може бути прийнятий до кінця лютого. Також це потребує узгодженості із Францією, бо країни хотіли передати одну батарею "у складчину".

Читайте також: Як часто необхідно ремонтувати танк і чому це дійсно вкрай важливо та треба враховувати