xcounter
#

Тризуб це не завжди для України: чому САУ M109L від Італії ще не їдуть бити рашистів

M109L з тризубом на жовто-блакитному тлі
M109L з тризубом на жовто-блакитному тлі
21436

Відповідь на запитання, що робить тризуб на жовто-блакитному тлі італійської військової техніки більш ніж несподівана.

Днями мережу вкрай активно облетіли фото з Італії на яких САУ M109L з жовто-блакитними прапорцями та тризубом їдуть на тралах. Одразу було зроблено припущення, що Рим вирішив передати ці артсистеми до України.

Мовляв, а тоді навіщо взагалі наносити на військову техніку такий знак, а тим паче кудись везти на тралах.

Читайте також: Рашисти вже вкотре показали безпорадність систем РЕБ, які "розстрілюють" гранатами з дрона (відео)

Але справа в тому, що далеко не завжди тризуб на жовто-блакитному тлі означає те, що техніка українська чи призначена для України. Бо на фото тактичний знак 52-го артилерійського полку "Torino" збройних сил Італії.

А ось як саме він туди потрапив доволі детально розписав журналіст та військовий історик Томас Тейнер (Thomas C. Theiner). Справа в тому, що в італійській армії існує традиція нагороджувати полки за досягнення та визначну службу, які стають частиною їх герба та символіки. Часто вони пов'язані з місцевістю за дії на якій й була нагороджена військова частина. Але Україна не стала для італійських частин чимось вкрай героїчним, а запам'яталась лише величезними втратами, які доходили до 90% зимою 1942-1943 року, коли 8-а італійська армія була фактично розгромлена.

італійська армія друга світова україна
Відступ італійської армії від Дону до Харкова, пішим 200-км маршем на початку 1943 року

Але вже після 1945 року Рим почав активно нагороджувати частини, які воювали на Східному фронті медалями та відзнаками з метою укріплення антикомуністичного духу. І 30 полків, які змогли повернути свої знамена з України, отримали нагороди які давали право додати цей символ на герб підрозділу. А Геральдичне бюро міноборони Італії зробило саме тризуб символом боїв на території України.

тризуб армія італії

Звісно цей символ почав потрапляти й на тактичні знаки підрозділів, а враховуючи те, що 52-й артилерійський полк Torino також був нагороджений аналогічною відзнакою, то тризуб і став його тактичним знаком.

52-й артилерійський полк Torino

Тобто, поки M109L, або точніше саме ті САУ, які були сфотографовані на тралах, скоріш за все, до України точно не їдуть.

Читайте також: Серіал Чорнобаївка завершився через відсутність "реквізиту": армія РФ забрала всю техніку з аеродрому під Херсоном (фото)