xcounter
#

Як часто необхідно ремонтувати танк і чому це дійсно вкрай важливо та треба враховувати

Заміна двигуна на Leopard 2 (Bundeswehr)
Заміна двигуна на Leopard 2 (Bundeswehr)
13119

Міжремонтні терміни танків можуть ввести у ступор непідготовлену людину, але це має величезне значення для розуміння того, як взагалі працює військова техніка

Коли мова заходить про танки, то доволі часто можливо почути про аспекти ремонту, його організації та важливості як такого. З огляду на цілий ряд коментарів від наших читачів, це дійсно потребує додаткового висвітлення. Бо у випадку з танками та, до речі, й іншою бронетехнікою та озброєнням загалом, спроба знайти аналогії з цивільною технікою - не підходять.

І усі порівняння на кшталт "автомобілі півмільйона чи навіть мільйон кілометрів їздять без капітального ремонту" фактично розбиваються о реальність. Зокрема можливо навести приклад стосовно ремонтів танків Т-72. Ці дані є публічними та не становлять жодної таємниці, окрім того у РФ точно знають які ресурси мають їх основні бойові танки.

Читайте також: Хто ще має БМП CV90 на озброєнні, які б могли посилити ЗСУ разом з 50 шведськими машинами
Т-72АВ
Т-72АВ, фото орієнтовно 2017 або 2018 року

Відповідно до регламентів Т-72, то новий танк потребує середнього ремонту вже через 8 тисяч км пробігу. При цьому враховується не тільки сам пробіг, а й загальний час роботи машини. Формула складає 1 година роботи - 15 км. Справа в тому, що танки, які не оснащені незалежним енергоагрегатом для роботи мають тримати увімкненим двигун, який не тільки використовує паливо, а й витрачає свій моторесурс, також й навіть під час зупинки, але роботи витрачається моторесурс й інших складових машин.

Середній ремонт танка передбачає відновлення чи заміну вузлів та агрегатів, його тривалість становить 800 людино/годин за нормативом, або не більше 45 днів. За радянськими нормами воєнного часу середній ремонт проходить у жорсткіших термінах - 450 людино/годин або до 30 днів. Задача середнього ремонту відновлення ресурсу машини на 40-60%. Проведення середнього ремонту проводиться безпосередньо у військах.

Ремонт танка
Ремонт танка у військовій частині, фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр за 2018 рік

Наступний ремонт - капітальний і він для Т-72 позначений на рівні 14 тисяч км, тобто після 6 тисяч км від середнього ремонту. Його проведення означає відновлення ресурсу машини на рівень 90-95% і потребує заміни або відновлення всіх вузлів та агрегатів.

Капітальний ремонт проводиться вже на спеціальних танкових ремонтних заводах і потребує не тільки відповідного оснащення підприємства, так й наявності відпрацьованих ланцюгів постачання всього необхідного для відновлення машини, що означає налагоджену роботу всіх суб-підрядників. Нормативна тривалість капітального ремонту складає 1500 людино/годин.

Т-72АМТ
Т-72АМТ, фото Генштабу ЗСУ від 2020 року

Якщо Т-72 вже проходив капітальний ремонт, то міжремонтні ресурси середнього та капітального ремонту зменшуються до 7 тисяч км до середнього та 12 тисяч км до капітального (через 5 тисяч км від середнього).

Окрім середнього та капітального ремонту для танка визначено проведення поточного ремонту, який взагалі має проводитись силами самого екіпажу та ремонтно-відновлювальним підрозділом. І це не згадуючи обов'язкове, відповідно до настанов, щоденне технічне обслуговування тривалістю 1-1,5 години.

Також окремі основні вузли та агрегати машини мають значно менший ресурс і замінюються безпосередньо самими військовими. Наприклад ресурс двигуна танка Т-72, якщо говорити про його "надуту" версію В-92 для Т-72Б3, складає 1200 годин. І це "паспортний" показник для нового двигуна без урахування реальних поломок та ненадійності. Це саме той час після якого двигун мають зняти та замінити у зборі.

На радянських машинах це процедура на практиці займає весь день, якщо все пішло без значних проблем. Звісно під час "майстер-класів", особливо під час демонстрації для потенційних покупців, можливо вкластися навіть у декілька годин, але практика у військах говорять про значно більші терміни та особливе "задоволення" від цієї процедури.

Більше того, все перелічене вище - це регламенті роботи поточної - експлуатації машин у мирний час, коли танк використовується у навчаннях та здійснює стрільби на полігоні. Під час бойових дій - танк на полі бою це не тільки вогнева міць, а те, у що противник починає вести вогонь з усіх наявних засобів. І саме тому питання ремонту танка це дещо складніше ніж раз на рік заїжджати на СТО, чи час від часу заливати "омивашку".

Читайте також: Як виглядає танк Challenger 2 всередині та чому ті хто грав на приставках будуть мати перевагу