xcounter
#

SAMP/T або Aspide Skyguard чи одразу обидва: які ЗРК скоріш за все відправить Італія до України

3438
Aspide Skyguard
Aspide Skyguard

Попри певний скепсис навіть на Заході, Італія цілком може передати до України ЗРК SAMP/T

У західних ЗМІ продовжується хвиля публікацій стосовно того, що Рим може відправити до України зенітний ракетний комплекс SAMP/T від консорціуму Eurosam.

Такий ЗРК Україні дійсно потрібен, особливо враховуючи те, що він здатний знищувати аеродинамічні цілі на дальності до 80 км, а також, як декларує виробник, може боротися з балістичними цілями.

Читайте також: Рашисти хочуть "по-алжирськи" модернізувати БМПТ "Терминатор", поки думають де знову кинути в бій

Вперше про можливість отримання SAMP/T заговорили ще наприкінці жовтня, коли з'явилась інформація про нібито перемовини Рима та Парижа відносно постачання цього засобу ППО до України. А кілька днів тому Reuters з опорою на власні джерела в італійському уряді повідомив, що Рим готовий передати SAMP/T, а також Aspide. Але поки жодної підтвердженої інформації відносно рухів у цьому напрямі так й не з'явилось.

Водночас передача саме SAMP/T навіть на Заході викликає певний скепсис. Зокрема видання Defense News, поспілкувавшись з італійським джерелом на умовах анонімності, цитує, що SAMP/T навряд будуть передані через те, що опанування цього ЗРК займе довгий час, а також те, що у самій Італії SAMP/T не так й багато. Загалом в Італії лише п'ять батарей (важливо зазначити, що Military Balance зазначає наявність 40 SAMP/T, але може вимірювати їх у fire unit чи іншим чином).

На фоні цього реалістичнішим виглядає передача ЗРК Aspide Skyguard, які вже передані Іспанією, про що повідомив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

На відміну від SAMP/T, Aspide Skyguard (в Італії відомі під назвою Spada) - це ЗРК малої дальності з напівактивним радіолокаційним наведенням, який забезпечує знищення цілей на дальності до 10 км звичайною ракетою Aspide та до 20 км модернізованими ракетами Aspide 2000. За Military Balance кількість Aspide Skyguard в Італії становить 32 без уточнення одиниці виміру, за іншими джерелами - 24 батареї та ще сім батарей модернізованих Spada 2000.

З огляду на те, що цей комплекс вже постачається іншими країни, його передача Італією дійсно вбачається більш реальною. Але постійне згадування SAMP/T все ж таки наводить на думку, що робота у цьому напрямі йде й доволі активно.

А причина може полягати не тільки у бажанні союзників укріпити оборону України, а й посилити позиції SAMP/T на міжнародному ринку, бо поки у конкуренції з Patriot розробка Eurosam активно програє і може похвалитися лише одним експортним контрактом - з Сінгапуром. А отримання цим комплексом унікальної для ЗРК позначки - "ефективність доведена у бойових умовах" може насправді стати важливим фактором.

А до остаточної відповіді на це питання залишилось почекати вже відносно не так й багато. Бо за попередньою інформацією про передачу ЗРК у Римі мають оголосити вже у середині листопада.

Читайте також: Кремль прийшов на допомогу "Талібану", який "раптом" відремонтував свої Ми-17 та Ми-35