xcounter
#

Кремль прийшов на допомогу "Талібану", який "раптом" відремонтував свої Ми-17 та Ми-35

13293
 Вертольоти Ми-35 та Ми-17 формувань "Талібану", зображення наводить Oryx
Вертольоти Ми-35 та Ми-17 формувань "Талібану", зображення наводить Oryx

В руки талібів перейшла розвинута аеродромна мережа та деякі фахівці, і новий уряд в Кабулі цим скористався сповна

Аналітики порталу Oryx стверджують - "Талібан", якому зараз належить повна влади в Афганістані, зумів створити власні військово-повітряні сили. Для цього таліби використали матчастину, яка їм потрапила в руки "як спадок" від Національної армії, тобто літаки та гвинтокрили, аеродромне обладнання та інфраструктуру, ну і головне – відповідну кількість пілотів та авіатехніків.

Автори Oryx стверджують, що ВПС "Талібану" змогли повернути в стрій 4 ударні вертольоти Ми-35, 10 вертольотів Ми-17 різних модифікацій та п'ять Ми-8МТВ-1С, отримані протягом 2000-2010-х років. Також – один Ан-26 та три Ан-32Б, які були отримані ще в 1980-х роках від Радянського Союзу.

Читайте також: Як можна обійти санкції так, щоб "наштампувати" ракет на 80 пусків протягом тижня
UH-60 Black Hawk формувань "Талібану", зображення наводить Oryx

Окрім цього, таліби можуть "похизуватись" тим, що змогли повернути в стрій 10 легких ударних вертольотів MD 530F та шість UH-60 Black Hawk, один індійський гелікоптер HAL Cheetal, 4 легкі літаки C-208. Загалом – 43 літальних апарати.

Також є фото, які свідчать – в руки "Талібану" потрапило декілька L-39, два A-29 та один С-130, але ці літаки повернути їм у стрій не вдалось. Натомість у розпорядженні талібів опинились авіатехніки та пілоти колишньої Національної армії Афганістану, та аедромна техніка американського виробництва, зокрема – паливозаправники EMTT A4.

Аеродромні паливозаправники EMTT A4, що стали трофеями "Талібану", зображення наводить Oryx

Специфіка ситуація ось в чому. До літа 2021 року в Афганістані по суті була відсутня інфраструктура для обслуговування літаків і вертольотів радянського та російського виробництва.

Вважалось, що у найближчий час їх мають остаточно замінити машини західного виробництва, зокрема ті самі Black Hawk. Але в свою чергу, при обслуговуванні С-130 та UH-60 Black Hawk афганські військові також залежали від західних військових. І на цьому тлі той факт, що "Талібан" зміг поставити у стрій значну кількість літальних апаратів, уже виглядає неймовірною.

L-39, які стали стали трофеями "Талібану", зображення наводить Oryx

Напередодні остаточного виходу з Афганістану американські військові отримали команду розбити молотами всю можливу авіатехніку, яка лишалась на летовищі в Кабулі. Військові США прозвітували про успішне виконання цієї місії. І на цьому тлі факт появи справних літаків та вертольотів у талібів виглядає ще більш неймовірним.

Окремо варто відзначити, що "Талібан" свої повітряні сили використовує не тільки для "картинки", але й для реальних бойових дій проти своїх ворогів у Афганістані. Використовуючи при цьому в якості основних аеродроми в Кабулі, Кандагарі та Мазарі-Шарифі, та опираючись на малі регіональні аеропорти в якості "аеродромів підскоку".

Афганські UH-60 Black Hawk, виведені з ладу військовими США, зображення наводить Oryx

Це поки відкрите питання – яку інтенсивність бойових дій зможе витримати бойова авіація талібів. Але схоже, що без "допомоги" Кабулу від Кремля тут явно не обійшлось.

Тим більш, є ще така деталь. Під час одного із парадів "Талібан" показав зокрема наявність систем БМ-27 "Ураган" і тактичних ракетних комплексів "Луна", які могли належати армії Афганістану за радянських часів. Але не належали Національній армії Афганістану, якщо виходити із даних The Military Balance 2021.

Парад "Талібану" за участі MD 530F та радянських "Ураганів", зображення наводить Oryx
Читайте також: Дві приватні компанії мають "портфель" на 4 ескадрильї F-16, але "ділитись" літаками навряд чи стануть