xcounter
#

Дві приватні компанії мають "портфель" на 4 ескадрильї F-16, але "ділитись" літаками навряд чи стануть

50015
F-16 із складу флоту приватної компанії Top Aces, літо 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
F-16 із складу флоту приватної компанії Top Aces, літо 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ще раз про фактори, які можуть подовжити чи якраз скоротити чергу за літаками на світовому ринку озброєнь

В одній із своїх публікацій Defense Express уже відзначав, що у світі буквально утворилась "черга" з країн, які хочуть придбати вживані чи нові винищувачі F-16. Хто хоче "приєднатись до черги", той вимушений буде чекати аж початку 2030-х років, якщо хоче додаткові F-16, наприклад як Польща.

Але тут справедливим буде додати й таке. Певний ажіотаж в попиті на F-16 на світовому ринку створюють не тільки держави, але й також недержавні замовники – приватні військові компанії, які виконують контракти на підготовку пілотів-винищувачів для деяких країн Заходу.

Читайте також: "ПВК Вагнера" хоче власну бойову авіацію, і тут їм допоможуть "частково мобілізовані" авіатори
F-16 ВМС США, який виконує роль "агресора" під час навчань, ілюстративне фото з відкритих джерел

Певним "законодавцем мод" тут виступили ВМС США, які мають в своєму розпорядженні 10 одномісних F-16A і чотири двомісних F-16B, котрі виконують роль "агресора". А в травні 2021 року американський флот заявив про намір отримати ще 26 таких вживаних літаків. Тому, можливо, саме на такому тлі й виглядає логічним наступний "портфель замовлень".

У липні 2021 року стало відомо, що американська приватна військова компанія Draken International купила в Голландії 12 вживаних винищувачів F-16. А в грудні 2021 року та ж компанія домовилась з Міноборони Норвегії про викуп 12 списаних літаків F-16, "залишок" в 32 норвезькі F-16 придбала Румунія за 388 мільйонів євро.

В липні 2021 року Draken International придбала 12 винищувачів F-16 у військово-повітряних сил Голландії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Одразу 24 винищувачі F-16 в руках однієї приватної структури – виглядає солідно. Але тут варто додати, що інша ПВК – канадська Top Aces весною 2021 року викупила у ВПС Ізраїлю одразу 29 вживаних винищувачів F-16A/B Netz, які були списані ще в 2016 році.

В усіх трьох випадках фактична вартість купівлі, строк поставки, технічний стан та комплектація літаків не розкриваються. Але загалом виходить, що як мінімум дві західні ПВК мають в своєму розпорядженні "портфель" замовлень мінімум на 4 ескадрильї F-16. І це ми зараз говоримо про структури, в розпорядженні яких може бути більше бойових літаків, аніж в невеликої європейської країни.

Свої винищувачі F-16A/B Netz військово-повітряні сили Ізраїлю списали в грудні 2016 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для порівняння, зараз флот тієї ж Draken International окрім F-16 налічує також і до 11 літаків Douglas A-4К/TA-4K Skyhawk, деяку кількість винищувачів Mirage F1, до 9 літаків Aermacchi MB-339CВ, до 25 літаків МиГ-21 різних модифікацій, 5 літаків L-39 та аж 28 навчально-бойових L-159. Флот тієї ж канадської Top Aces - 20 вживаних навчально-бойових літаків Alpha Jet та 7 штурмовиків A-4 Skyhawk.

Таким структурам F-16 потрібні для того, щоб виконувати підряди по підготовці ВПС США, Німеччини чи Канади. Але хто зна – можливо, ці ПВК з часом вирішать відкрити для себе й "новий напрямок бізнесу", як то здача F-16 в лізинг. Тим більш, на це може бути попит: он, Болгарія уже оголосила конкурс на те, яка держава погодиться здати свої винищувачі в оренду. Поки болгарські ВПС чекають на свої замовлені 8 винищувачів F-16, які стануть в стрій не раніше 2027 року.

F-16 із складу флоту приватної компанії Top Aces, літо 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи наважиться Лукашенко передати РФ свої Су-27 та Су-24, що стоять на базах зберігання