xcounter
#

Як можна обійти санкції так, щоб "наштампувати" ракет на 80 пусків протягом тижня

45409
Північнокорейські балістичні ракети KN-23, що мають схожість з російським ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
Північнокорейські балістичні ракети KN-23, що мають схожість з російським ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб в обхід санкцій купувати комплектуючі, "в хід" можуть йти не тільки "підставні" особи, але й легальні поштові оператори

У 2022 році Північна Корея провела рекордну кількість пусків балістичних ракет з метою шантажу своїх сусідів. Лише за минулий тиждень таких пусків було аж 80.

Це свідчить зокрема, що північнокорейський режим як ніколи готовий вкладати ресурси у виробництво великої кількості озброєнь, використовуючи зокрема зовнішні надходження грошей та матеріалів. І що ракетна програма КНДР розвиваються успішно, всупереч санкціям всього цивілізованого світу. Про це пише Reuters.

Читайте також: ​Звідки в Ірану взагалі ракети: хто допомагав та який рівень технологій
Пуски балістичних ракет, які Північна Корея провела 7 листопада 2022 року, колаж Reuters

Автори публікації наголошують – за останній тиждень північнокорейські військові відстріляли аж 80 балістичних ракет, серед яких були не тільки радянські Р-17 комплексу "Ельбрус" (відоміші як Scud), але й також новітні ракети комплексу KH-25. Це означає, що Північна Корея уже створила відповідний запас новітніх балістичних ракет, та може бодай помірними темпами, але нарощувати свій "ракетний арсенал".

"КНДР або має достатні запаси ракетного палива, двигунів та систем наведення, щоб швидко виготовляти нові балістичні ракети. Або ж має можливість швидко купити такі комплектуючі закордоном. І це підкреслює, наскільки погано працюють санкції зараз, і можливо працюватимуть в майбутньому", - цитує Reuters слова Мейсона Річі, дослідника Сеульського університету Ханкук, що спеціалізується на зовнішніх відносинах.

Північна Корея проводить черговий відстріл ракет Р-17 комплексу "Ельбрус", більш відоміших як Scud, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Видання також цитує одного із радників федерального уряду США, який зазначає: найбільш активно для своєї "ракетної програми" Північна Корея купує важкі тягачі; сталь, алюмінії та спеціальні матеріали із вмістом титану для корпусів ракет; вуглецеве волокно; тверде ракетне паливо, включаючи алюмінієвий порошок та перхлорат аммонію.

Для отримання таких матеріалів Північна Корея начебто використовує свої дипломатичні представництва, "підставні" компанії та особи "з третіх країн".

Північна Корея хизується своїми балістичними ракетами середньої дальності, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але далі починаються свої нюанси. Наприклад, автори публікації з посиланням на джерела вказують, що найбільш "помітною" закупкою КНДР для "ракетної програми" стане поставка загалом 100 тонн ракетного палива до 2030 року. А от інші матеріали з переліку – начебто "настільки непомітні", що для їх доставки можуть бути використані навіть поважні міжнародні поштові оператори, як то наприклад DHL.

Уряд США регулярно відслідковує можливі ланцюжки поставок матеріалів для "ракетної програми" Північної Кореї, та регулярно запроваджує санкції проти причетних осіб та суб’єків. Але проблема в тому, що особи та суб’єкти, які допомагають режиму чучхе штампувати ракети, доволі часто знаходяться на території самої КНДР, Китаю, Росії та Білорусі. І ця географічна обставина суттєво ускладнює можливість "обрізати" ланцюжки поставок, що відбуваються в обхід санкцій Заходу.

Північнокорейські Scud, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ця публікація нам важлива зокрема для розуміння, які способи може використовувати РФ зараз, щоб хоч якось "обходити" санкції Заходу. Та продовжувати виробництво ракет та іншої зброї для ведення війни проти України.

Читайте також: Скільки реально коштують крилаті ракети РФ: про ціну "Калибр", Х-101 та "Искандер"