xcounter
#

Рашисти хочуть "по-алжирськи" модернізувати БМПТ "Терминатор", поки думають де знову кинути в бій

4277
Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото довоєнних часів
Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото довоєнних часів

Поки російські військові думають, конструктори уже хочуть "ліпити" на цю машину башту від Т-15 "Армата"

У відкритому доступі з’явилось відео, яке зображає колонну російських військових в околицях тимчасово окупованого Донецька. І на цьому відео ми можемо побачити зокрема до 10 бойових машин підтримки танків (БМПТ) "Терминатор", по усі – всі машини цього типу, що є на озброєнні армії РФ. Про це пише польський портал Defence24.

В свою чергу, Defense Express з посиланням на власні джерела на початку жовтня 2022 року писав, що рашисти достроково завершили ремонт своїх БМПТ "Терминатор", пошкоджених в попередніх боях, і вони уже почали перекидати ці машини на тимчасово окуповані території України. Станом на початок жовтня були підстави припускати, що ворожі "Термінатори" поїдуть на Південь, стримувати контрнаступ ЗСУ. Але, як бачимо, армія РФ уже місяць не може вигадати, де їй нарешті застосувати свої БМПТ.

А поки російські військові досі визначаються, де застосувати "Термінатори", рашистський ОПК уже має свої плани на ці машини. Автори Defence24 стверджують, що росіяни хочуть поставити на свої БМПТ "безпілотні" бойові модулі АУ-220М "Байкал" із 57-мм гарматами, які першопочатково призначались для установки на важкі БМП Т-15 «Армата».

БМП Т-15 з модулем "Байкал", який рашисти хочуть поставити також на БМПТ "Терминатор", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Модуль "Байкал" має заявлену дальність стрільби до 14,5 км, заявлений темп стрільби у 80 пострілів на хвилину при боєзапасі всього у 80 снарядів. Схоже, росіяни сподіваються, що установка такого "безпілотного" модуля дозволить вирішити базову проблему БМПТ "Терминатор" - через хибну компоновку штатних модулів ця машина в бою менш ефективна, аніж навіть БМП-2.

Хоча по суті, "на виході" рашисти отримають просто танк із 57-мм гарматою, ще й з обмеженим боєкомплектом. В чомусь схоже на концепцію, яку влітку 2022 року показав Алжир своїм "російським колегам" - там просто вставили на шасі від Т-62М модуль "Бережок" від БМП-2М.

До цього росіяни застосовували в бою БМПТ "Терминатор" лише єдиний раз - 27 травня 2022 року, коли штурмували позиції наших військ біля Сєвєродонецька.

Атака була невдала, бо влучний вогонь артилерії ЗСУ прогнав загарбників геть з поля бою. Але показово, що й до того російські військові аж 2 місяці катали свої "Термінатори" вздовж лінії фронту, поки визначились в якій саме точці кинути у цій ці машини.

Колонна ворожих БМПТ "Терминатор" на Луганщині, травень 2022 року, зображення з відкритих джерел